2024-01-19
西贡好多好chill嘅cafe,但我哋偏偏就拣咗间地道嘢 - 「牛牛」,听讲沙嗲牛肉面关注组都几多人推荐🤭 呢到最出名当然系沙嗲牛肉汤面,不过仲有捞面同炸脆面可以拣,牛肉仲可以拣牛脷或者牛面珠登,够晒多款🤣 另外,匈牙利面珠登饭好似都有唔少人推介~•🥢沙嗲牛肉炸脆面 $58因为有见过有食评话佢哋嘅汤面会有啲偏腍,而我又好怕食腍嘅公仔面,所以我就拣咗炸脆面嚟试吓😛 呢到嘅沙嗲汁味道系偏向柔和同唔辣嘅,无乜花生香,可能因为有落洋葱🧅,所以沙嗲味道偏甜一啲,食到尾会觉得比较腻~ 炸脆面配沙嗲汁都几特别,而且酱汁嘅稀竭度啱啱好,捞到面之余又唔会浸到啲脆面腍晒👍🏼 牛肉质地软腍有牛味,比一般茶记食到嘅高质少少😛•🥢 黑椒牛脷捞面 $55牛脷有5大块,都几厚切,食落腍得嚟又带少少爽口👍🏼 呢到嘅黑椒汁有好多明显嘅黑椒粒,比平时食嘅更重黑椒味,不过唔会好辣好呛,加上同样有啲洋葱,所以味道都偏甜啲啲~ •🥢 盐烧厚切牛脷芯 $55呢个厚切牛脷芯切到好似牛柳粒咁,食落口感软嫩,唔会好干柴,但又有咬口😋 而且调味啱啱好,食得出牛脷嘅香味~•🥢 椒盐一口牛面珠登 $50牛面珠登嘅牛味香浓,肉质软腍,虽然牛
🥢沙嗲牛肉炸脆面 $58
🥢 黑椒牛脷捞面 $55
🥢 盐烧厚切牛脷芯 $55
🥢 椒盐一口牛面珠登 $50
牛面珠登嘅牛味香浓,肉质软腍,虽然牛面珠登中间会有啲筋,但呢到就将佢煮到腍晒,近乎胶质咁,非常之「浆」口😆 不过虽然佢写「椒盐」,但上菜时侍应连埋调味粉架一齐上,有紫菜、麻辣、孜然等,所以其实牛面珠登本身嘅调味系好淡,近乎无椒盐味🥲 而配其他调味粉亦都唔系太夹…