2023-04-20
鲗鱼涌站C出口 (「香港大酒店」一带)一直都系美食沙漠,系呢头可谓无啖好食。终于,华御结黎打救呢度啦!华御结晌正C出口,舖位前身系「空气面包」,位置其实相当优越。早餐时间,经常大排长龙,始终呢头既早餐店,只有新凤凰,华御结,Pret,同空气面包既阿妈,「一千零一十」。华御结用既系日本米,质素固然有保证。微甜,小小烟韧,日本米系的确好𡁻既!佢哋既饭团🍙涵,我觉得都比其他香港既饭团好食。之前我很喜欢食明太子沙律,真系粒粒明太子,咬落有机会爆浆 🤪,但自明物屡次加价后,差唔多价钱,我就开始改食本格和风烧牛肉,只系多$1,就就食到啖啖有烧汁加持既牛肉,而且烧汁沁入饭团内,同明太子比有过之而无不及。最近,佢哋推出自家制既饮料,今日试左佢哋既牛奶咖啡,淡淡既牛奶甜味,不过咖啡明显系用平时酒店buffet量产既水汪汪咖啡,无咩咖啡味,一般啦。但要留意一点,华御结同麦记一样,实行价钱地区分级制,呢间华御结,比九龙果边,普遍食物贵$1。