2018-12-15
久违了的蟹蟹!今晚终于比我食到啦!原本我谂住系平常砂煲粉丝蟹煲的份量,点知。。。。。 话说我呢一日才到有囍食晚餐,之前都来过一次了,觉得几有水准,于是乎今晚再来encore 的。呢度虽然系食东南亚菜不过装修和环境和格调也非常西化,而且每张枱的空间感十足,和隔离枱都有一段距离,都好适合三五好友朋友聚会倾心事。 我作为心急的香港人之一,一坐下来就疯狂点餐是常识吧(>^ω^<),将最钟意食的粉丝蟹煲呀、海南鸡呀、麦皮虾呀、通通叫囇(^_^)vyeah 然后海南鸡半只非常之快速地已经有得食,可能系一早已经暂定,所以只鸡有点冻,不过由于我个friend样晒啲鸡髀位俾我食,而佢自己就食晒啲鸡胸,所以我觉得个海南鸡非常之好味,d肉滑溜溜,鸡味够浓,散发着金黄色光泽的鸡皮令我忍不住全吃掉了p(^_^)q虽然事后感到非常后悔但是当下实在忍不住,因为真系好好味呀! 然后到这里的招牌菜麦皮虾!麦皮虾真系第一次食,就系上次见劲多人嗌,今次点都要自己试吓先得(。ì _ í。) 个卖相都好得下㖞!而且感觉上冇黄金炸虾咁热气,啲虾又够晒大只!肉质仲鬼死咁爽实肥美鲜甜可口! 最特别系个味道,原来啲麦皮
原本我谂住系平常砂煲粉丝蟹煲的份量,点知。。。。。
最特别系个味道,原来啲麦皮炸完咁样捞埋会甜甜地,个味道感觉好新鲜但系又觉得几好食,估唔到麦皮同炸虾可以咁夹!偷偷话你知,原来啲麦皮就咁食仲好食过食薯片!唔知有冇人好似我哋咁变态系咁毕啲麦皮嚟食㗎呢(>^ω^<)
好了到个砂煲蟹,讲真,喺食肆食过无数咁多次蟹,而呢煲系系卖紧$399 ,所以我完全冇谂过个煲成张枱咁大! OK OK ,冇一张,半张都够大啦挂!
而且只蟹仲要系劲大只,好似蟹王咁系个煲中间!真心觉得夸张同劲抵食!连隔离枱都忍唔住睇到哇哇声!
一打开个沙煲简直香气扑鼻, 而且如果一早知道咁大个煲有咁多粉丝 真系一个煲都够两个人食饱饱喇! 就唔会嗌咁多嘢食啦(≧∇≦)
你睇佢个巨拑几大只! 仲要原来我𠮶只系细, 我个friend食紧另外𠮶只钳先至再大只啲添呀! 啖啖肉到呢! 而且食落非常之鲜甜呀! 个粉丝吸收咗蟹嘅精华亦都非常之咁够味! 呢张真系超满足呀!