2017-08-30 500 浏览
其实九龙城真系有好多好野食,大部分都系小店,系一个少有的区域未被连锁餐厅攻陷。星期六晏左起身过哂午餐时间,就决定黎茶餐厅,食物都系全日供应,过左午餐时间都冇所谓。茶记就梗系唔少得常餐啦!太肚饿挂住食都冇影多士炒蛋。但牛油多士好厚好正,烘得好脆,牛油啱啱好。炒蛋唔会油,但略嫌散左啲,但够哂滑!沙爹鲜牛肉出前一丁,简直系茶记必选,呢度亦冇令我失望,份量又够,最紧要系沙爹味浓,微辣,够哂味,出前一丁亦煮得啱啱好。好多一般的茶记真系连出前一丁都煮得差架。本想试呢度的滑蛋葱花叉烧饭,可惜是日冇供应。改左叫炭火叉烧饭,可以拣大或小,大的会有煎蛋一只,我食的系小。真系比较细碗,但甜豉油自己落,钟意几多落几多。叉烧好厚切,但略嫌太瘦,如果多啲半肥瘦会好食啲。唔太食到炭火烧的香味,同一般叉烧冇乜分别。整体一般。茶记就系食个份本土味道,服务从来都系唔好,但亦系特色之一,坐又例牌要搭抬,但就系最香港的餐厅,久唔久就系会想食。
茶记就梗系唔少得常餐啦!
沙爹鲜牛肉出前一丁

炭火叉烧饭