2023-09-13
1962 浏览
👦🏻👧🏻第二次嚟到沙田「农」中菜馆食晚饭,最令我哋念念不忘嘅系爆汁乳鸽同农仔荷叶饭,同埋呢度舒服嘅环境,室内有大量卡位,仲有户外位置可以选择。爆汁乳鸽 皮脆肉嫩,超多肉汁🤤,而且咸度适中,必食!柠檬凤爪爽脆弹牙嘅无骨凤爪,配上柠檬嘅酸甜汁🍋,仲有啲辣味。口水弹蛋(鹌鹑蛋)鹌鹑蛋晶莹剔透🥚,蛋黄有溏心既感觉,配咗辣椒油,一入口就觉得超级辣🥵,但质感几好食。拉丝啤梨(芝士)啤梨外层质感似咸水角🍐,脆脆地同有啲烟韧感,入面系芝士拉丝🧀,有芝士嘅咸香。上面啤梨定系用朱古力百力滋,造型可爱😆!火云叉烧上枱时店员会用火枪点着叉烧底盘,营造火焰效果🔥,再自行淋上甜豉油。叉烧头尾位脂肪较瘦,中间既叉烧肥瘦相隔,配上甜甜嘅豉油汁。气锅鸡用茶壶载着椰子鸡汤🥥🐤,令鸡汤保持热既温度。椰子味香浓,打开茶壶见到鸡肉好足料,俾我地饮到一滴不留😝!盐焗圣子圣子肉胀卜卜,肥美多汁,简单嘅盐焗制法保留左圣子嘅鲜味😍。田园炒花青苗(X0酱)口感爽脆🥬,xo酱惹味。农仔荷叶饭荷叶饭份量多而且非常足料!有冬菇、虾肉、鸡肉、瑶柱丝等等,真系色香味俱全😍!BB鸡(流沙奶皇)鸡仔造型超级可爱啊🐣!包身软熟,入面有流沙奶黄,仲有啲蛋
爆汁乳鸽
皮脆肉嫩,超多肉汁🤤,而且咸度适中,必食!
柠檬凤爪
爽脆弹牙嘅无骨凤爪,配上柠檬嘅酸甜汁🍋,仲有啲辣味。
口水弹蛋(鹌鹑蛋)
拉丝啤梨(芝士)
火云叉烧
气锅鸡
盐焗圣子
圣子肉胀卜卜,肥美多汁,简单嘅盐焗制法保留左圣子嘅鲜味😍。
田园炒花青苗(X0酱)
口感爽脆🥬,xo酱惹味。
农仔荷叶饭
BB鸡(流沙奶皇)
鸡仔造型超级可爱啊🐣!包身软熟,入面有流沙奶黄,仲有啲蛋黄碎。
椰香拉丝
扭麻花造型,口感酥脆有蛋香味🥚,表层有糖浆黏住椰丝,有强烈既椰丝香味。
白桃乌龙,桂花鸟龙
冷泡茶清爽解油腻🫖
📍 农 (沙田)
沙田白石角香港科学园第二期科技大道西10号浚湖楼地下S041A号舖