2024-09-21
今晚去沙田揾食,朋友话新城市有间西餐做得唔错。原本我仲以为会去沙中,好运果边试d新开既餐厅,不过食完就发觉呢间Butlery真系唔错。睇睇menu,选择相当多,有前菜有小食,主菜有齐pasta、burger、steak,甜品都有好多款,而且唔系hea既。我地就叫左下面呢几样:白酒忌廉汁蓝青口青口用左蓝青口,size细少少好正常,不过口感保证嫩。白油忌廉酱汁好浓郁,调味都好到位,香味亦都好丰富。汁做得好既话,做appetizer,就算有浓厚忌廉汁,都唔会觉得食完就腻左,仲会想佢俾多两片多士黎沾汁。烧法国春鸡配意大利饭烧春鸡火侯控制得唔错,肉质嫩滑,而且调味都几好。佢地既自制酱汁亦都几特别,系类似是拉差辣酱既汁,又开胃又惹味,仲带d刺激感。Risotto同样系泰式既调味,姜黄味浓,香料味重。配菜亦都好丰富,蘑菇、牛油果粒仲有法边豆。海胆煎带子 蟹肉海胆忌廉汁扁意粉意粉面头就放左煎香左既带子,上面再放埋海胆,卖相唔错。意粉酱汁既浓度同青口既酱汁一样,都系咁浓郁。除左食到蟹肉,海胆味都几浓,同意粉相当夹。番番去带子同海胆度,煎带子做得几好,表面sear得唔错,入面冇过熟,口感仲好好。海胆质素都
白酒忌廉汁蓝青口
烧法国春鸡配意大利饭
海胆煎带子 蟹肉海胆忌廉汁扁意粉
意粉面头就放左煎香左既带子,上面再放埋海胆,卖相唔错。意粉酱汁既浓度同青口既酱汁一样,都系咁浓郁。除左食到蟹肉,海胆味都几浓,同意粉相当夹。番番去带子同海胆度,煎带子做得几好,表面sear得唔错,入面冇过熟,口感仲好好。海胆质素都好好,生鲜、鲜甜、香。
Bultery’s Pancake
好奈冇食类似既疏乎厘pancake。佢地既疏乎厘pancake口感极松软,好似食紧棉花糖咁松软同入口即化。我地叫原味,但完全唔会单调,因为除左有cream、枫糖浆同生果,佢地喺牛油度都俾左心思,牛油系有调味既焦糖牛油。成个甜品好食又唔heavy,令人有种想再番黎食既感觉。
食到饱一饱。佢地既野食除左味道同份量都唔错之外,其实都几有特色。甜品有日式风格,主菜又可以做到泰式感觉。menu选择多,就算黎多几次都仲有唔同野试。