2024-10-22
呢个月好多朋友生日🎂已经食厌左连锁集团蛋糕既我,好想试下一啲特别啲既🍰同朋友一齐庆祝🎉终于俾我揾到一间小店,佢哋有好多唔同款既甜品挞🥧其中呢款夏威夷果仁挞仲要系全香港得佢哋先有架🤩咁吸引当然要去试下啦(๑´ڡ`๑)✰⋆🎂 坚果の后。夏威夷果仁挞 🥧呢个系店家全人手自家制作既招牌挞❣️有mini/5/6/8吋选择,适合任何庆祝场合🥳或者自己一个自私食又得😏夏威夷果仁挞既卖相好吸引✨上面有绣球花造型嘅夏威夷果仁忌廉,挞边围满夏威夷果仁😍切开入面每层都好有惊喜✨上层先有幼滑既岩盐焦糖忌廉夹住两层绵密松软既云呢拿籽海绵蛋糕,底层仲有夏威夷果仁粒粒吉士,成个蛋糕入面仲加左用焦糖炒过既夏威夷果仁碎😋咬落好有口感,坚果味都好香好浓郁,甜度啱啱好,唔会太Heavy,而佢哋既招牌挞皮都冇令我失望,入口酥脆好松化,仲好香牛油味🥧成个挞真系好正🤤睇得出店主既用心制作👍🏻✰⋆呢间隐世饼店只系石门站一出去行三分钟就到,都好方便架🫧拎饼个阵同店主倾左几句,原来佢系一人工作室,因为整夏威夷果仁既甜点都比较花时间花工夫,难度高而且成本比起其他坚果类又高💰所以喺香港暂时冇乜舖头愿意花心机整,卖挞应该系第一间❗️如果大家钟意
⋆
🎂 坚果の后。夏威夷果仁挞 🥧
⋆
呢间隐世饼店只系石门站一出去行三分钟就到,都好方便架🫧拎饼个阵同店主倾左几句,原来佢系一人工作室,因为整夏威夷果仁既甜点都比较花时间花工夫,难度高而且成本比起其他坚果类又高💰所以喺香港暂时冇乜舖头愿意花心机整,卖挞应该系第一间❗️如果大家钟意坚果类甜品,一定唔可以错过呢个夏威夷果仁挞,好值得黎试下💕