2022-10-25
新城市广场底层好多餐厅 今次来到呢间泰式cafe 见到出面有蟹肉奄列觉得好吸引 而且menu入面仲有好多意式嘅pasta之类 不过可能因为落场关系人手太少唔系好忙到过来🍳啖啖蟹肉奄列💰118系餐牌见到真系觉得超级吸引!望落个奄列好似好细咁 其实蛋含量应该超高🤣除左面头嘅小小蟹肉之外 其实蛋入面都有超多蟹肉内馅!不过食耐左会有D漏 全部都系蛋味 有小小咸 但系有茄汁可以店 会清新D🤏🏻🍤脆炸芋头及粟米粒💰68见到觉得好新奇!劲少系泰式餐厅见过呢种 佢炸到出面有层脆皮 入面就系一粒粒嘅芋头同粟米粒 但系会好似一块饼状 整体甜甜地 而且有脆得来唔油腻 点上泰式酸辣酱更加惹味~🍢猪肉沙嗲配印度薄饼💰68猪肉串只有两串 肉质唔错几嫩易咬 点上沙嗲好正 仲有两串甜椒同青瓜 配落特别清新🤣 好推荐呢个印度薄饼 一大块可以撕开做两份 唔系个只脆嘅质地 而系软淋淋但系feel到有牛油嘅酥香 扯开个阵会有好薄嘅一层层面皮 超香!🍲冬阴功配意大利云吞💰128本身想饮冬阴功汤 不过净系得呢只或者汤河粉 觉得冬阴功同意大利云吞嘅搭配好特别 一般意大利云吞都系用意粉煮法冇见过系汤入面🤣虾肉好大 汁水饱满 汤底有小
🍳啖啖蟹肉奄列
💰118
🍤脆炸芋头及粟米粒
💰68
🍢猪肉沙嗲配印度薄饼
💰68
🍲冬阴功配意大利云吞
💰128
本身想饮冬阴功汤 不过净系得呢只或者汤河粉 觉得冬阴功同意大利云吞嘅搭配好特别 一般意大利云吞都系用意粉煮法冇见过系汤入面🤣虾肉好大 汁水饱满 汤底有小小辣 仲有D蘑菇 但系意大利云吞就一般 入面系虾肉 皮好薄 个人都系钟意creamy口感🤏🏻
🍝带子、芦笋、香草宽面
💰158
呢个望落似青酱 有四只带子同一D芦笋 青酱有小小结结地 捞匀意粉先比较出味 不过唔算特别出彩
其实望落menu有好多菜式 泰式同意式都分开左两本咁 可能下次会试下三文治夹饼个D!
📌 Greyhound Café (新城市广场) (沙田)
沙田沙田正街18号新城市广场一期1楼103A舖