2018-10-23 801 浏览
又番嚟大角咀呢个老家,本身同阿肥入嚟系一心要揾相熟嘅发型师恤发嘅,点知一直都打唔通佢个电话,索性铲过嚟睇吓,原来佢个助手话佢去咗旅行......咁冇法子啦,头发冇得整但饭仍然要照食嘅,于是乎我哋又走入嚟嘢食多多嘅大全街周围望吓边间啱心水喇呢条街而家上至西餐日本料理,下至茶餐厅都有得拣,但估唔到最近连越南嘢都开埋,见佢价钱都OK同埋食啲湿湿哋嘅嘢都几好,一于就入去试下啦。未到下午茶时间,都仲可以叫午巿套餐,想睇下佢系咪真功夫,叫番碗最原始嘅河内生牛肉汤粉就可以一清二楚喇,阿肥就拣咗碗越北综合牛肉汤粉,而每个套餐都可以拣选一款小食,咁我哋就嗌咗越南春卷同埋炸虾饼,而饮品方面都算几多选择,见到佢有滴漏咖啡我都想试下,阿肥就叫咗个鲜椰青,只系呢啲特饮都要加番相应嘅金额喇。本住期望唔系好高嘅心情入嚟,结果出嚟嘅食物味道都令人有啲惊喜㖞~呢碗河内生牛肉汤粉($50蚊),上菜嘅时候红当当嘅生牛肉片清晰可见,如果怕食得太生嘅人记得要用筷子将啲牛肉反入一下汤入面等佢渌熟小小喇,牛肉份量都算几多,起码我食到底都仲有牛肉食,而牛肉切得好薄所以生生哋咁入口感觉滑溜软腍,最重要嘅就系个汤底味道浓郁够香,完全食得

河内生牛肉汤粉
本住期望唔系好高嘅心情入嚟,结果出嚟嘅食物味道都令人有啲惊喜㖞~呢碗河内生牛肉汤粉($50蚊),上菜嘅时候红当当嘅生牛肉片清晰可见,如果怕食得太生嘅人记得要用筷子将啲牛肉反入一下汤入面等佢渌熟小小喇,牛肉份量都算几多,起码我食到底都仲有牛肉食,而牛肉切得好薄所以生生哋咁入口感觉滑溜软腍,最重要嘅就系个汤底味道浓郁够香,完全食得出正宗越式嘅味道,河粉亦算不俗,质地条条分明,唔会夹起就烂,可以食到𠽌𠽌声咁,另外仲有好多芽菜作伴,令人满足

越北综合牛肉汤檬粉
越北综合牛肉汤粉($62蚊),阿肥呢碗嘅𩠌就比我更加丰富,除咗生牛肉之外仲有牛腩片同埋牛丸,见佢汤都饮埋就知佢同我一样咁满意喇

越南春卷
越南春卷($12蚊),虽然一人得一旧好似唔系几够喉,不过呢度嘅春卷认真皮薄馅靓呀!春卷皮出奇地薄身所以炸起之后非常香脆,里面材料好足又有木耳丝又有冬菇又有肉碎又有萝卜丝,味道可口口感丰富,我冇用生菜包住嚟食都觉得风味十足

炸虾饼
炸虾饼($28蚊)亦都顺利过关,虾胶弹牙炸粉唔厚
每人都应该可以食到三片。
滴漏咖啡
呢度嘅滴漏咖啡跟餐只需($12蚊)我本人觉得都几抵饮,贪得意可以叫嚟饮吓,基本上送到嚟之后几分钟后已经滴完,杯嘅最底已经落咗炼奶所以佢滴完就自己搅匀佢就饮得啦

鲜椰青
鲜椰青($22蚊)大大个,我偷饮咗阿肥一啖都好清甜呀