2019-09-24
突然好挂住宝岛既美食,今晚黎到「九份·十分」睇下揾唔揾到台湾既美味😋睇得出餐厅系装修上花左唔少心思,墙上挂有九份·十分老街既街画,努力营造出台湾既味道。我地今次叫左2人晚市套餐,仲可以加少少钱叫个沙冰特饮,都真系几抵食呀。前菜:古早五香卤牛展-牛展卤得入味,个卤水汁应该加有八角同其他香料,古早味出哂黎!小食:台湾盐酥排骨粒+忌廉芝士蘑菇鸡翼-哩到竟然提供6款味粉俾食客自己调配喜欢既味道,你钟意每粒排骨都唔同味亦得。我就觉得「原味」最好啦,其实就系椒盐味啰😋 鸡翼入面酿左🧀🍄,食落又几得意㖞主菜:红烧牛肉面+芭乐凤梨盐水鸡凉面-半筋半肉既牛肉忟得好焾好焾,仲可以拣粗面或者幼面添,饮左啖汤以为我真系系台湾呀!饮品/甜品:维多利亚的㊙️密+夏日西门町+冰粉美人-大推👍🏻哩两杯水果特饮呀,佢地其实分别系杂莓沙冰同菠萝🍍沙冰,酸酸甜甜又透心凉!
前菜:古早五香卤牛展
小食:台湾盐酥排骨粒+忌廉芝士蘑菇鸡翼