餐厅: 德昌魚蛋粉
资讯:

2016-03-11 856 浏览
德昌食左十几年,但谂谂下原来冇写过佢的食评以前未系好出名,要去食易如反掌。而家,繁忙时间想食的话,预10分钟左右排队啦。呢度最出名当然系鱼蛋同鱼片,排队时唔难见到一条条鱼片好壮观咁排列,色泽金黄,确系几吸引,好多人都专程黎买返屋企。奉劝大家,黎得就唔好心多多叫其他嘢喇,因为质素一般,普通茶餐厅或粉面店都食到,无需花时间排呢间。鱼蛋粉($33)系必点的,价钱冇错系几贵(我以前食$20左右而已,加价密度超惊人),不过都几大碗,当晚餐食都得。老实讲,鱼蛋唔算好高班,细细粒都几弹牙,但就缺少香气,反而鱼片真系唔错,边位好香口,质感又爽。不过最出色都唔系面码,而系河粉,德昌的河粉暂时仲系我心目中的No 1,条条幼身软滑,系可以直滑入喉咙果种,所以,叫咩都好,配河粉一定加分不少。加入大量冬菜亦起画龙点睛作用,令河粉味道更香。仲有,德昌系少有提供鱼露的粉面店,香气同普通豉油系冇得比的,记得要落少少。值得去指数:
德昌食左十几年,但谂谂下原来冇写过佢的食评

值得去指数: