2018-12-07 443 浏览
今晚又系约左女朋友出街,去到附近揾左间海南鸡食。其实香港好多卖海南鸡饭既餐厅,要做到出名真系一D都唔易。今次我地就试左黎间「栢档极品海南鸡饭」。入到就一定要叫下鸡先啦,为左想试多样𩠌女朋友就叫左元蹄饭。间野选择唔多,得几样野拣,讲真如果佢系做到海南鸡超级好食,其实真系可以净卖海南鸡都唔洗惊无生意,但系可惜唔系。首先紧系讲讲个海南鸡先啦,碟鸡好滑好嫩,系差左d味道唔系好足够,配酱油麻麻地,红色戈碟野唔系心目中酸酸辣辣,正常点d酸辣酱先开胃。之后到讲元蹄啦,只元蹄炆得好淋唔会硬,可惜味道就淡左些少,齐体黎讲都系好一般般。但系最后都有做得出色既地方,而出色嘅地方就系佢嘅鸡油饭。佢既味唔系一般好揸流摊戈种得d油,碗饭本身带带少少鸡味,仲见到有d红蒜干令到碗饭好香,相对比出面一般海南鸡饭有诚意总括来讲这间铺头种类选择很少,海南鸡也是一般,只有鸡油饭做得比较出色,同埋所有饭都可以转到鸡油饭。不过无咩特别下次都唔会再帮亲
栢档极品海南鸡饭
海南鸡
卤水元蹄饭
但系最后都有做得出色既地方,而出色嘅地方就系佢嘅鸡油饭

栢档极品海南鸡饭
海南鸡