2018-10-27
趁住屋企人生日去食返次4-course dinner set。Chez Bistro位于百乐中心,但内部装修完全唔会令人觉得系喺商厦入面,枱同枱之间空间几多,比人自在嘅感觉。餐厅跟足manner嘅serve我哋,不止频频帮我哋添水,仲帮我哋铺埋餐巾。坐定定之后,侍应就捧出一盘暖笠笠嘅法包,喺菜式到前唔洗太饿。一开始以为拣咗个红莓包,食到外脆内软又有韧度嘅面包已经好满足,估唔到入面仲有大大粒无花果干,餐前包点都好讲究。虽然话系前菜,但份量大到好似main咁。蒜蓉够晒多同粗粒不在话下,酱汁啖啖牛油香,白酒带出蓝青口嘅鲜甜。平时西餐汤通常都系打得比较稠密嘅款式,但Chez Bistro呢款白菌忌廉汤嘅煮法又唔一样。除咗将白菌完全打烂,令汤充满白菌香味之外,厨师仲保留咗白菌粒同肉沫,汤嘅层次更丰富,味道更浓厚。主菜实在令人喜出望外!本来只系抱住一试「本月推介」嘅心态点嚟食,毕竟去扒房,食牛仿似系「不成文规定」,但当试到一次优质豚肉,猪扒绝对唔输比「王道」!卖相精致优雅,却散发住邪恶嘅炭火香。盖上肉入口油脂香四溢,但完全睇唔见亦食唔到脂肪—肉同油脂分布极平均!猪肉食起嚟同五成熟牛扒一样柔软,原来
餐厅跟足manner嘅serve我哋,不止频频帮我哋添水,仲帮我哋铺埋餐巾。 坐定定之后, 侍应就捧出一盘暖笠笠嘅法包,喺菜式到前唔洗太饿。
虽然话系前菜,但份量大到好似main咁。
卖相精致优雅,却散发住邪恶嘅炭火香。盖上肉入口油脂香四溢,但完全睇唔见亦食唔到脂肪—肉同油脂分布极平均!猪肉食起嚟同五成熟牛扒一样柔软,原来猪肉都可以如此令人赞叹。
葫芦瓜蓉好creamy,带住天然甜味,又有少少牛油香。
肉下面铺满大啡菇片,唔止食到大啡菇独得嘅香味,菇片吸收晒豚肉油香,味道升华。
餐茶喺食完main之后奉上,make sure大家认真试清味道。
美味嘅一餐,以甜品作结。虽然心太软因为器皿形状嘅原因冇流出朱古力,但入面嘅lava绝对系够软又够滑,朱古力味浓而不腻,蛋糕亦外脆内软。
偶尔奖励自己,享受同家人一齐「食好啲」嘅时光。