2022-03-17
💎总评分:6.5/10-好耐以前已经听闻过大埔呢间出名食潮式粉面嘅小店,最近发现分店杀入油麻地,即刻嚟试试。舖头叫「老虎岩」系因为老板细个时住喺乐富,而乐富嘅前称就叫老虎岩🐯,𠮶时老板嘅爸爸亦都系从事牛杂粉面🍜,所以饮水思源底下,就将新餐厅命名为「老虎岩」啦!除左牛腩之外,顺住芫荽热潮☘️,小店自家制嘅「宠茜烧卖」亦打出名堂,好多芫荽爱好者特登嚟潮圣嫁!1️⃣ 牛腩芝士蛋三文治 $42(全份)作为小店嘅推介食品之一,馅料都算丰富有爆馅效果🥪。牛腩🐮同芝士🧀嘅配搭好有fusion感觉,小编都系第一次食,牛腩嘅香味配蛋香🥚,夹住蕃茄同热溶嘅芝士,卖相望落吸引🤤,食落的确有惊喜,每啖都非常惹味,好邪恶嘅三文治👍🏻!2️⃣ 自选粉面餐 (米粉+原汁牛腩+牛筋+凤城水饺) $52一场嚟到当然要食碗面🍜,自选粉面餐有三个汤底可以选择,腩汁汤底、麻辣汤底(+$3),同小编㨂嘅招牌牛骨汤底🍖,虽然好香牛骨味,但略嫌比较多油😣,食到成口都有油淋淋嘅感觉。当日只有原汁牛腩供应,所以小编就试唔到另外两款 -「新鲜牛腩」同限量供应嘅「爽腩」。原汁牛腩系用冰鲜安格斯半肥瘦牛🐂,食落真系肥瘦适中,但系份量就比较少,每块都偏
1️⃣ 牛腩芝士蛋三文治 $42(全份)
一场嚟到当然要食碗面🍜,自选粉面餐有三个汤底可以选择,腩汁汤底、麻辣汤底(+$3),同小编㨂嘅招牌牛骨汤底🍖,虽然好香牛骨味,但略嫌比较多油😣,食到成口都有油淋淋嘅感觉。当日只有原汁牛腩供应,所以小编就试唔到另外两款 -「新鲜牛腩」同限量供应嘅「爽腩」。原汁牛腩系用冰鲜安格斯半肥瘦牛🐂,食落真系肥瘦适中,但系份量就比较少,每块都偏薄🙁,对比起一般牛腩面店即使价钱相约,份量未免有D寒酸🙇🏻♀️。至于牛筋就煮得好入味,凤城水饺🥟都OK足料。
3️⃣ 芫荽烧卖 $16/4粒
小店另一名物,喺门已经有大大个蒸笼俾人买几粒当小食拎走,亦有生烧卖可供客人买翻屋企自行蒸熟👨🏻🍳。烧卖以手打闻名,果然口感唔错,咬落唔会好散又唔会好胶👌🏻,芫荽味唔会过重balance得唔错☘️,整个配搭新鲜得嚟又几好食,就连小编唔系莞茜控都觉得值得一试💪🏻。
终于一试呢间久仰大名嘅老字号,三文治系有惊喜😋,芫荽烧卖虽比一般贵但口味独家都值得一试,反而牛腩面有点失望👎🏻,质素见仁见智,个人觉得性价比偏低,以牛腩嘅份量嚟讲,用相等价钱喺附近可以揾到更多选择。
环境服务:⭐⭐⭐
食物质数:⭐⭐⭐
打卡指数:⭐⭐
题外话/补充资料:
🚗 舖头位于油麻地旺区,比较难泊车,唔介意泊街嘅朋友亦都可以揸车去,如果唔系小编会推荐搭公共交通工具。