2020-09-02 572 浏览
去开油麻地见到新开左间几靓既小清新cafe就即刻入去试下~ 入面虽然唔系话好大,但楼底好高,所以有好大既空间感,唔会话好焗促同埋都好光猛。另外佢食物、饮品选择都几多,而最后就嗌左一个小食、一个主菜、一杯咖啡。首先讲下个小食--海盐甜蕃薯条,由于蕃薯条只系加左盐调味,所以可以食得出蕃薯条既原味,同埋唔会话炸得好硬,岩岩好系外脆内软。但唯一既败笔就系唔知点解佢侧边加左块霉霉地既生菜做装饰,见到会有d唔开胃。之后就叫左个绿茶素面配烧鲭鱼,虽然叫绿茶素面,但知其实唔会话有好浓既绿茶味,佢既软硬度适中,同埋d配料份量都算多,而个素面汁都唔会话好咸。而条烧鲭鱼比我想像中大条,但就略厌烧得唔够香脆,所以会有少少腥味。整体素面同鲭鱼味道都普普通通,会有种住家菜既感觉,而最大败笔又系d菜,同个素面完全唔夹呢…最后仲叫左杯latte,奶泡同温度都适中,但个人就觉得咖啡味可再浓d。另外发现咖啡同鲭鱼都几唔夹,所以有机会再黎既话唔会再嗌依两样野一齐食。

海盐甜蕃薯条

绿茶素面配烧鲭鱼