2022-05-14 35 浏览
油麻地新开既新派中菜馆紫醉轩,装修同店名一样,用紫色做主题,非常有格调,有别于一般中菜馆,环境好Chill ,座位宽敞,坐得非常舒服餐牌上有好多好特别既菜式,将中菜Fusion化,好特别,例如鱼香茄子煲加入九层塔,炸豆腐加入竹炭粉…….简单嘅𩠌菜即时变得毫不简单,这就是这里吸引食客之处👍🏻🫔▪️黑磗豆腐 $ 88唔知以为系朱古力😎原来系炸豆腐外面包住竹炭粉,外层超级香脆咸咸香香,里面嘅豆腐滑到一个点,唔需要点其他酱汁已经好好食🐔▪️紫醉鲍鱼鸡煲 $ 208鲍鱼大大只切左粒,炆得好淋,鸡煲味道有点像啫啫鸡煲好多汁,加入大量红葱头,洋葱,大葱,好香好惹味😋😋🍆▪️塔香茄子煲 $ 98鱼香茄子加咗黄椒和九层塔,有一股独特嘅香气,意想不到几好食,少少微辣,送饭一流🧆▪️外婆炒饭 $ 98最传统嘅外婆炒饭,肉末,干辣椒,青红辣椒,酱油爆炒,炒得好干身,味道浓调,都几辣,啱晒钟意食辣嘅我

🫔▪️黑磗豆腐 $ 88

🐔▪️紫醉鲍鱼鸡煲 $ 208