2021-12-30 163 浏览
呢一两个星期终于有冬天嘅感觉,可以出动大褛🧥每年天气转冷,都心思思想食煲仔饭,食完暖笠笠好幸福🥰 上星期去开油麻地,见天气凉凉地,就去排队食四季煲仔饭😆 几年前食过一次,好地道专食煲仔饭嘅大排档,keep住都多人排队架👣 不过舖位都几大,当晚排咗大概半个钟就有位✌🏻~~~~▫️ 白鳝滑鸡饭 ($87) ⭐️6.5/10白鳝对为食妹嚟讲系家的味道,婆婆整嘅盘龙蒸鳝系我其中最中意嘅一道𩠌😚 见有白鳝煲仔饭就叫咗嚟试,不过就有啲失望🙈 白鳝好细件,冇乜肉,豆豉都唔太入味😶 不过呢个价钱系咁上下🤭 鸡就正正常常,切成粒无乜骨👍🏻抵赞嘅系个饭做得不错,上枱后淋甜豉油再冚盖焗几分钟,香口之余饭粒分明,饭焦脆卜卜都几有风味😋 .▫️腊肠排骨饭 ($48) ⭐️7.5/10食煲仔饭当然唔少得腊味🤩 四季嘅腊肠有惊喜㖞,入味得嚟又唔会太甜,食落甘香,口感又唔太硬🤤 排骨就正常发挥,同样切成细粒,方便入口👍🏻.▫️鸭蛋蚝饼(2件 $48)⭐️6/10四季招牌鸭蛋蚝饼,可以叫2件或4件,我哋两个人就当然叫2件👻 蚝饼食落比以前退步,蚝仔🦪偏细粒,蚝饼香脆但系有啲油益味🙈 再加上我哋唔记得咗落鱼露,食落比较dry😐.整体
~~~~

▫️ 白鳝滑鸡饭 ($87) ⭐️6.5/10

▫️腊肠排骨饭 ($48) ⭐️7.5/10

▫️鸭蛋蚝饼(2件 $48)⭐️6/10
整体嚟讲煲仔饭味道一般,不过价钱算好抵,份量又多,每个煲仔饭仲会跟饮品🥤 耐唔耐食一次,食下大排档怀旧风味都👌🏻嘅🇭🇰
  • 腊肠排骨饭