2015-11-24 619 浏览
今晚应该系广大球迷, 支持香港队既大日子! 我个朋友仔买唔到飞亲身支持, 垂头丧气, 作为佢既老死(老友+死党)一于叫埋佢去食佢最爱的甜品, 帮佢cheer up! 支持呢家野, 在心中......相信佢地会知道的, 对吗? 地胆又出动, 俾我发现左九龙城有间唔错既cafe, 当中最出名甜品 - 多士盒,  当晚又OT的我, 究竟系边个发明OT这回事, 最后要朋友仔先去揾位, 当晚都几多人, 睇过餐牌, 二人晚餐比较抵食! 我地拣左一餐汤, 一沙津, 一burger, 一意粉, 多士盒(可以先叫后上), 饮品可以系drink list果到拣, 我今日想饮花茶, 补$18选了玫瑰花茶, 而朋友仔就饮青苹果梳打餐汤系粟米忌廉汤, 只能说是普通罐头汤货色, 好彩佢冇咸到死, 沙津反而D菜几新鲜, 沙津酱如果分开上就更加好喇!玫瑰花茶, 虽然饮得出系玫瑰crossover香草味, 心底有叮点儿失望, 点解咁讲? 平时饮开花茶多数会有个由蜡烛台放系下面, 唔多唔少有保温作用, 今次冇提供到, 所以餐饭食到一半, D花茶已经放到凉了, 相信呢方面有改进的话, 印象分一定唔会扣分朋友仔叫青苹果梳打,
餐汤, 沙津
玫瑰花茶
青苹果梳打
朋友仔叫青苹果梳打, 颜色上配搭好有层次, colorful好岩夏天, 添加了果味糖浆, 一贯青苹果味, 没有惊喜呢
鲜忌廉三文鱼意粉
鲜忌廉三文鱼意粉, 意粉软硬度煮得适中, 有弹牙口感, 忌廉酱汁个味其实系够味, 但我钟情要浓味少少, 同埋个汁唔多够, 有种「到喉唔到肺」既感觉啰
迷城汉堡(牛)
迷城汉堡(牛)跟薯条沙津, 咪睇得细细个咁(拿, 我认我影得佢咁细), 我同朋友仔两个人share来食, 都觉得有饱肚感, 无他既, 佢块牛肉好鬼死厚, 中间馅料夹杂左芝士, 酸瓜, 生菜, 蕃茄等! 数下数下好足料, 旁边新鲜炸起既薯条(角), 香口金脆, 啖啖薯仔肉, 唔沾茄汁一样咁正
迷城汉堡
俾个横切面睇下块牛肉几咁厚, 重点佢肉嫩多汁, 牛肉一煮过龙就成块牛肉干咁, 干净净又点会好食先! 汉堡包也是另一亮点, 厨师应该有略略煎过, 汉堡包有外脆肉软既口感, 同埋识食一定要一啖咬落去, 突然觉得自己个口太细, 平时樱桃小嘴都要行埋一边, 嘻嘻
石板街多士盒
哗哗哗!!! 心心眼, 俾够五个心心~伴碟仲有我好like既蝴蝶结图案, 未食先开心, 我个心已经俾呢个美美多士盒俘虏左一半
石板街多士盒
朋友仔系chocolate lover, 所以系套餐中拣左石板街多士盒, 好多朱古力口味既材料, 有久违左既朱古力威化饼, oero饼, 朱古力雪糕, 四边围有绵花糖, 见到卖相咁精致, 手机发出"I am ready, I am ready!!"的抗议声响, 喂饱手机之后, 马上开动吧! 不得不佩服朋友仔条「皇帝脷」, 又俾佢食得出系60度朱古力雪糕, 系一大堆头既材料夹攻下, 效果出来系甜而不腻, 几好味wor, 多士盒入面已经预先切好粒状, 唯一系多士唔够松脆, 蜜糖味可以再重多DD就perfect
食完个甜品, 朋友仔心情已经好番哂! 所以话呢......甜品系治疗心灵既最佳良药, btw我蛮喜欢oslo环境寛敞, 坐得舒适, 好岩三五知己食野倾计, 最后见到一幅用粉笔画成的图画, 忍不住要拍下来, 小店内尽见心思位, 希望小店可以撑住, 别给地产霸业欺侮丫!
迷城汉堡(牛)
  • 迷城汉堡包