2022-12-17
第100篇(。-ω-。)🍀Kurin首选日系打卡咖啡店☕️2022就快完啦⸜(๑’ᵕ’๑)⸝今年Kurin我去左好多日本咖啡店打卡,又去左好多日式餐厅。自己觉得咖啡店最重要系同朋友过得悠闲舒服,可以慢慢打卡之余食物好味(又唔需要行好远😉)。太子呢间「赏岛咖啡屋」应该系Kurin今年最推介日系打卡咖啡店之一💓 ┈┈┈┈┈ ❁ ❁ ❁┈┈┈┈┈┈📻 环境以白色装修为主既小店,入内灯光柔和,带有一丝复古气氛既同时,好有日本咖啡屋既舒服温暖感觉◝(⑅•ᴗ•⑅)◜..°♡门面到木色小台都放有圣诞同可爱猫猫小摆设🎄米黄吊灯配以复古桌椅打卡MAX📸📀播放治愈既日文歌单同广东歌单┈┈┈┈┈ ❁ ❁ ❁┈┈┈┈┈┈💫平日晚餐 𓌉◯𓇋 慢煮鸡胸柚子汁沙律 $78Sous Vide Chicken Breast Salad w/ Grapefruit Juice沙律摆盘好靓色彩丰富够晒打卡😍💗份量好足既切片慢煮鸡肉唔会好”揩”,加上酸酸地嘅柚子汁,成个沙律好清爽😳🌸几适合做开胃菜😚减肥中都食得!(🥙#kurin沙律地图) 𓌉◯𓇋 青酱带子螺丝粉 $128Fusilli Pesto with Scallop 食
2022就快完啦⸜(๑’ᵕ’๑)⸝
📻 环境
📀播放治愈既日文歌单同广东歌单
💫平日晚餐
𓌉◯𓇋 慢煮鸡胸柚子汁沙律 $78
𓌉◯𓇋 青酱带子螺丝粉 $128
Fusilli Pesto with Scallop
食物方面选择好多 呢次就叫左意粉🥰螺丝粉同青酱融合得好好,入面仲有啲菇增添口感😼而啲带子煮得新鲜软嫩,最重要系𠮶酱🥹!浓稠同时完全唔油腻,唔会口干🙈呢个真系💯
𓌉◯𓇋 黑芝麻拿铁 Sesame Latte $45
系圣诞老人拉花🎅!!!黑芝麻Latte香甜又浓最适合冻到震既冬天饮☕️店员仲会各种拉花㗎好有心机🥺💗,打卡time!₍ᐢ⑅•ᴗ•⑅ᐢ₎♡
𓌉◯𓇋 蝶豆花柠檬梳打 $48
Butterfly Pea Lemonade Soda
想refresh吓嘅话就唔好错过呢杯紫色啦ଘ(੭ˊ꒳ˋ)੭✧! 附有猫猫摆设随手影都可以好靓,本身系较深嘅紫色,加咗柠檬汁除咗可以增加酸度仲可以令佢变色😛!(加咗一大半都唔会过酸🍋) 酸酸地又唔太甜好清爽,就算天气咁冻都值得一试💛💜
*注意返唔系个个都适合饮用蝶豆花~☆
整体:🍀🍀🍀🍀🍀 5/5
✿愈しMAX!!✿
🍮店员好亲切态度好nice´ ꒳ ` 就算第一次都好容易入去
🍮店内空间好大唔会逼💓
🍮有好多唔同大小嘅可爱装饰方便大家打卡,色调适合圣诞feel😚🎄
#香港穴场カフェ