2019-12-01 821 浏览
隐家拉面位置都几隐世,系苹果广场最入面。店舖细细,外面有部自动售卖机。1点几黎到仲有每日限定发售10碗嘅拉面,但不竟第一次黎就试下最基本又最多推荐嘅隐世白伝。食沾面次数五只手指头数得晒,所以食之前都重温下点样食先。搅一搅,淹一淹,索一索。第一口嘅感觉系咸。沾面用嘅拉面粗身,挂面效果十足,亦因为咁所以比较油腻,已经分唔到系麻油定葱油。原来大boss系紫菜,吸收晒全部咸味。食食下发觉个面带有魔性。面质本身弹牙好味,我发觉只要淹完沾面汁,再放返系原本碗面到high走一d汁,就会好味d,冇咁咸。另一个好味要决系落醋,大大减轻油腻感。友人叫咗黑伝,黑蒜感觉好味d。配料除左紫菜仲有一只糖心蛋、两片有大大片豚肉。糖心蛋吸晒沾面汁,变咗糖心卤水蛋,连蛋黄汁都啡啡地。豚肉半肥瘦,唔知系唔系个汁本身都油,盖咗豚肉嘅油腻感。豚肉味道唔错。根据指示,沾面食到最后可以加汤饮。但为咗我嘅血压、肝功能著想,都系唔饮。睇黎沾面唔系好岩我。食日本面都系食返汤拉面。后记:我同友人都试落芝士粉食,出奇好味。有d来回地狱又折返嘅感觉,又回到充满咸味嘅沾面。

食沾面次数五只手指头数得晒,所以食之前都重温下点样食先。

隐世白伝

隐世黑伝