2022-05-27 1090 浏览
第一次系香港食沾面就系系富士山55,不过系铜锣湾店,都三年几前啦,原来铜锣湾店已经执左,依家得尖沙咀有得食。个阵食完觉得好满足好好食,仲有得整杂炊食,前几日系尖沙咀剪完头发后揾下附近有咩食,见到有富士山55,就过黎食拉面啦,不过我地食完有啲失望😢我叫左柚子沾面 ($88)。唔系等左好耐就有得食都几好,先上左拉面汤同叉烧,再等多阵先有拉面🤣枱面好细,但要放三碟野系到🤣拉面上面舖满萝卜片,沾上柚子豚肉汤食,我觉得个汤都重柚子味,但系唔够浓。叉烧有两块,食落觉得硬左啲,拉面我拣左正常硬度,但系食落我觉得偏硬咗少少,整体嚟讲我觉得麻麻地。老公叫左浓香樱花虾沾面 ($98)樱花虾汤好香,面头都洒上好多樱花虾,睇落好似好正咁。老公话个汤都OK浓(不过一生悬面𠮶个好食啲🤣) 叉烧同埋拉面都一般,不过不失,但系佢话啲笋唔好食,有一阵味,日本拉面店既笋系唔会有呢浸味㖞,所以佢一直喺香港食拉面都走笋(除咗去食一生,个间冇呢个问题)。店舖方面入面唔算大,有可以坐bar枱或普通枱,装修方面其实都好似日本拉面店,就当自己去咗一次伪旅行,不过冇下次了😢.

我叫左柚子沾面 ($88)。
柚子沾面

老公叫左浓香樱花虾沾面 ($98)