2016-12-27 854 浏览
今日同Mr C 食lunch,想去食一间响天后附近有间听朋友讲咗好耐既沾面店。以为都差唔多1:30-2:00冇咁多人,错啦。都系要排队。唔紧要啦,排队都应该系好味既~见里面唔多位,大概12个位咁。我哋等咗大概二十分钟左右。同其他拉面店一样,排队𠮶阵俾张纸我哋写定,入去𠮶时店员同我哋确认落单detail,同埋到时先问你拣汤底- 有原味,黑蒜味,或者番茄汤底。如果有小朋友,店员会问需唔需要走辣,因为全部都有少辣(大人可能唔多觉)。我叫咗原味,普通份量,梅肉叉烧,走荀走葱,日本半熟煮蛋。另加紫菜同可乐。𠮶面好弹好有质地,够烟韧。𠮶汤好浓好香。唔太咸,啱啱好。唯一觉得𠮶肉瘦咗D。可能叫咗梅肉关系吧。本身𠮶面已经包一块紫菜,所以其实唔需要另加$10 紫菜(个人觉得唔太抵,因为紫菜好细块)。𠮶半熟煮蛋OK!够入味。食完𠮶面可以自行加清汤,等你可以饮埋𠮶汤底。但系如果斋饮既话,始终都系咸咗少少。所以我都系试咗几啖~Mr C叫咗黑蒜味。佢话俾想像中酸咗啲,可能放咗啲醋。汤底好够味,比较浓。同我𠮶原味一样,食完后可以加清汤沟淡去饮埋𠮶汤底。我之前食过其他店既沾面,唔系觉得太咸就唔知点咁。但呢间𠮶汤真系O

𠮶面好弹好有质地,够烟韧。
𠮶汤好浓好香。唔太咸,啱啱好。
唯一觉得𠮶肉瘦咗D。可能叫咗梅肉关系吧。
𠮶半熟煮蛋OK!够入味。
原味
黑蒜
我之前食过其他店既沾面,唔系觉得太咸就唔知点咁。但呢间𠮶汤真系OK,𠮶面又真系够烟韧,好啱我口味!推介!

原味
黑蒜