2006-10-24
上个礼拜有晚放工同妈仔食饭, 佢突然话想去试吓㖞(之前同佢提过)本打算坐低食,但可惜地方太细兼冇晒位,所以就索性买外卖返屋企慢慢叹. 多数海鲜已整熟放系雪柜冻食,而我地只系买咗3样嘢咋,如下:~ 法冷西面包蟹<---主打重点呢类蟹有3种size(每只价钱168/148/108). 我地拣咗最大果种, 嘻~真系冇吹水,成只蟹d膏同肉系多到呢.....一个人系食唔晒架~~!!!佢地会帮我地斩件方便食,好好service.讲返只蟹先,咪讲笑,d 蟹膏真系超多顶晒角,有实膏同烂膏. 果种蟹膏味我唔识形容,但同平时食开d膏蟹/大闸蟹既膏系唔同架,确系甜d架㖞!!!!仲有呀,个蟹盖底部有劲多蛋白质既物体好香滑(有d似食蛋白咁)但系系好有海鲜味嘅蛋白啰,超甜呀.不过估唔到原来食蟹钳先系最麻烦(个壳太硬,一定咬唔烂)由于我屋冇架生夹爆佢,只能慢慢用大闸蟹筷子撩d肉出黎食,难处系仲要隔住果个三角位去撩,少d耐性都唔得.嗱~如果觉得$168/只太贵,可以试下细只d先($108/只) 两个人食一只都得架喇~ 南非龙虾仔($88/只)<---谂住试吓由于冇晒特大濑尿虾, 见佢平平地就买咗一只试吓, 谂住一人一
~ 法冷西面包蟹<---主打重点
~ 南非龙虾仔($88/只)<---谂住试吓
由于冇晒特大濑尿虾, 见佢平平地就买咗一只试吓, 谂住一人一半啱啱好嘛!虽然都系冻食,但只虾煮到啱啱熟唔un又唔鞋口, 的确系好用鲜味哦~!!先食虾身,咬落啖啖肉劲弹牙,肉汁又够鲜甜~正呀~!我最钟意虾头上D少少虾膏, 绝对不容忽视,甘香又滑流架.,,必食之选!
其实佢d龙虾有好多种,呢种最平,贵d当然系大只好多啦,我地两个人食,呢个份量差唔多啦
~ 翡翠螺($38/8只)<---见砰就顺便
即系咁,在下就唔太喜欢食螺啰,见妈仔想食,食一只半只我都哽得落嘅.不过..唔...我自己就唔太喜欢呢个啰.冇乜意见.咁老实讲,38蚊8只真系抵食架(我曾经系鲤景湾某食店order过系100蚊4只啰!)
另外, 我见到食嘢嘅人多数都有饮少少红酒, 唔知系咪好味D呢????
总括黎讲~
1. 环境: 真系麻麻, 地方太细, 感觉会好迫.
2. 味道: 我同妈仔都觉得呢餐好好味~疴衣思~ 我地打算下次试第二d海鲜,嘻~!
3.服务: 好好,虽然佢地好忙(不停咁转来转去), 但都好有耐性等我地慢慢拣嘢食同分析食边样. 而且如果开咗唔靓系唔会比我地㖞.
4. 抵食: 虽然食三样嘢每人平均$150, 但我地都觉得好抵食!
5. 干净: 地方细唔多嘢抹,而且仲系好新净
6. 总体上: 炒虾拆蟹咁大工程都系外卖返屋企食会好d.