2019-05-17
庆祝纪念日要食好啲,拣左呢间La Mer Restaurant & Lounge 食法国菜👨🏻🍳咁啱法国五月美食荟开锣,餐厅喺五月设计左期间限定嘅法式菜单做招俫😋French Menu 每位$498 +10%🥖前菜: 法国面包配牛油 + 三文鱼酱macaron。微暖嘅面包搽上香滑嘅牛油,口感松软。微咸嘅三文鱼酱 VS 甜而烟韧嘅Macaron ,呢个组合好特别,法式鸭肉慕丝脆薯饼焗得脆脆嘅酥皮盒入边有薯蓉同啖啖鸭肉丝,好钟意鸭肉嘅咸香🦆酥皮脆,薯蓉滑,鸭肉香,热辣辣咁样咬落口,层次感一流☺️大推!👍🏻🥣芦笋忌廉汤芦笋忌廉汤非常特别,虽然比一般忌廉汤稀,但芦笋味非常重,feel到系原汁原味芦荀榨出黎,汤非常滑身,感觉好健康🥄😍汤嘅侧边摆放左烘过嘅长条法包,上面满满的牛油果,蕃茄粒🍅🥑好好味😍🐖主菜: 威灵顿猪柳猪柳系以慢煮技术煮成,再以酥皮包住焗制以成。🥰酥皮焗得好酥脆,猪柳肉质鲜嫩,肉味非常突出,咬落好软熟。估唔到猪柳都可以威灵顿嘅方法整,好特别👍🏻伴碟都有薯蓉同焗蕃茄仔作点缀🥔🍅甜品: 红酒浸梨🍷以红酒炖煮嘅雪梨暖暖的,配上红桑子雪糕真系一绝🥰雪梨除左本身嘅果味,带甜甜酸酸嘅红酒香,
French Menu 每位$498 +10%
法式鸭肉慕丝脆薯饼
🥣芦笋忌廉汤
🐖主菜: 威灵顿猪柳
甜品: 红酒浸梨🍷
以红酒炖煮嘅雪梨暖暖的,配上红桑子雪糕真系一绝🥰雪梨除左本身嘅果味,带甜甜酸酸嘅红酒香,配上红桑子雪糕嘅甜,而且一暖一冷,好满足到呢位甜品控😋