2023-05-28
一间高级又有气派嘅法国🇫🇷餐厅,位于MegaBox 5楼,餐厅以灰白色为主,有大量白色干花衬托,最啱钟意浪漫打卡嘅我。同朋友静静地倾计,真系一个唔错嘅选择。先讲下食物质素,我同朋友叫左个2人set dinner套餐,套餐包括可任选4款头盘,2款餐汤、2款主食和完美甜品。店员服务很好,人手充足,绝对感受到俾重视嘅款待。头盘上之前,会有一个好特别嘅前菜,新鲜嘅蕃茄加少少黑醋同橄榄油,再加少少柠檬汁,再点蕃茄食,原来系好好味,呢个食法,我都系第一次尝试,真系好清新嘅开胃菜。四款头盘,我哋拣咗风干牛肉,法式腌制红菜头,蜜糖芥末籽香草虾同轻煎腌制剑鱼,每碟都非常精致。洋葱汤清甜得嚟又有法式面包加芝士嘅咸味,仲有一丝丝嘅洋葱,味道同口感都非常有层次。钟意洋葱嘅朋友值得推介。主菜当然系我至爱嘅菠菜蘑菇烤鳕鱼😍鳕鱼肉质鲜嫩,香煎得恰到好处,外脆内嫩,另外,菠菜同蘑菇,浸入龙虾汤,将整个主菜嘅鲜味带出。好好味呀!!另一款主菜系我朋友至爱嘅牛(温煮牛面颊配忌廉薯蓉伴牛肉汁),牛面颊因为温煮原故,所以,咬落去唔会太韧,配上浓郁薯蓉忌廉蓉加牛肉汁,整体好丰富。最后当然系完美甜品🍮作结尾,委内瑞拉

主菜当然系我至爱嘅菠菜蘑菇烤鳕鱼😍
整体好丰富。

最后当然系完美甜品🍮作结尾,委内瑞拉特浓朱古力雪糕,香浓嘅黑朱古力,甜而不漏。