2019-09-18
之前放工行经这条街,见到呢间舖头买的甜品好似好特别,上网睇睇,原来系卖Dacquoise,即系法式甜点!见今日放工有D时间就去左买D返屋企试试。Dacquoise有几款唔同的口味,买左两款返去试试。另外见佢有D现成的糕点买,也买了少少返去试试。抹茶麻糬Dacquoise($36),Dacquoise我外层口感像我喜欢食的一种饼干,有点酥皮的感觉,所以好松软,饼面有层糖霜,但唔会好甜!Dacquoise中间有抹茶味的Cream及麻糬,有好浓的抹茶味,带有甘味,而麻糬烟烟韧韧,好有层次!Baileys奶酒可可脆脆Dacquoise($36),Baileys味系近期好多甜品都会有的味道,而这款的cream有淡淡的Baileys味,口感有点像雪糕,内里还有可可脆脆,口感好丰富!小山圆抹茶玛德莲($18),平时睇D宫廷式的外国剧集都会见到呢款糕点,而这里的玛德莲口感松软,这款抹茶味食到有抹茶的回甘味,但因为蛋糕本身也有甜味,能够中和返!意式香料佐黑胡椒培根玛德莲($22),蛋糕内有烟肉肉碎,咸咸甜甜,口感好特别,是一款未曾试过的口味!这里的甜点细细件,又有独立包装,几岩用黎做散水饼,而且味道都唔
这里的甜点细细件,又有独立包装,几岩用黎做散水饼,而且味道都唔错,唔怕失礼!