2023-01-12
Bistro Breton by La Creperie 📍西环德辅道西321号瑧璈地下3号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━对法国菜认识不深 一直都想揾机会试吓地道嘅法国菜 𠮶日就去咗呢间法国小酒馆feel嘅餐厅 restaurant week lunch set $148 +10% ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 Chef's soup▶︎ 𠮶日系蘑菇汤 表面有一个图案不过睇唔出系咩😂▶︎ 蘑菇汤质地creamy但有颗粒 系蘑菇同黑椒嘅颗粒感 个人偏向顺滑啲嘅口感▶︎ 至于味道方面蘑菇味唔太浓 反而忌廉味比较突出 所以饮到最后会觉得有啲漏好味指数:●●◯◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥘 Mushroom Bourguignon (+$28 add braised beef cheek)▶︎ 红酒炖蘑菇同胡萝卜 另加牛面颊 配有薯蓉▶︎ 牛面颊有六七就 炖得几软淋 不过个人觉得红酒味唔太balance 咸味唔突出所以更加突出红酒嘅发酵味😲 因人而异但我食多会有阵反胃嘅感觉🥲▶︎ 薯蓉有惊喜 质感顺滑甚至有少少拉丝嘅
📍西环德辅道西321号瑧璈地下3号舖
🫕 Chef's soup
▶︎ 𠮶日系蘑菇汤 表面有一个图案不过睇唔出系咩😂
好味指数:●●◯◯◯
▶︎ 红酒炖蘑菇同胡萝卜 另加牛面颊 配有薯蓉
▶︎ 薯蓉有惊喜 质感顺滑甚至有少少拉丝嘅感觉 似乎加咗忌廉入去所以会有奶香😲
好味指数:●●●◯◯
Crêpe La Pomme Caramel
▶︎ 法式可丽饼 上面有糖渍苹果 焦糖酱 同cream
▶︎ crepe嘅口感系中间软糯外面酥脆 软糯嘅地方略微有啲Q弹 食落仲会有种面粉香😲
▶︎ 糖渍苹果系温热嘅 多汁水润不过甜度比起焦糖酱仲要高好多🤣 反而焦糖酱唔会太甜 又有香气
而cream嘅质感似出面𠮶种买到𠮶啲一支支喷出嚟𠮶啲cream冇乜奶香 甜度不高 融得非常快
好味指数:●●●●◯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 10月尾 (午餐)
快乐指数😋: ⑥⑧/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌑🌑