2015-01-10 4617 浏览
今日约左个好耐冇见的宝贝喺呢头下午茶~都未谂到食乜野就见到呢间餐厅的广告牌,四目交投下就决定一试~!下午茶时段餐厅冇咩人,服务员带左我地去近窗边的位置, 安排我地喺人群之间~餐厅有点轻音乐,枱櫈拍得好密,米之连人的我都摄唔到去坐~唯有比宝贝坐埋边~左右都有客人,讲野大声少少都会比人听到, 感觉即时有点焗束..我地大袋细袋,加上地方浅窄,服务员又冇打算帮忙..我地整理左好耐先坐得安乐~一睇睇餐厅,有散点有套餐,我地决定叫个tea set 另再加份烧鹅肝~正呀~!!tea set 有汤有意粉有份薄饼点菜后餐汤同面包好快一次过上~枱面好细,简直冇位放,两边的枱又有人,冇机会拍枱~服务员继续上菜,见唔够位居然叫我地快D食晒D餐包...好比佢收起个包篮...一向我觉得只有喺茶记先有呢种做法~原来法式茶记都有~哈哈!牛尾忌廉汤 - 所谓牛尾忌廉汤, 一心谂住会有少少牛肉的红色,点知睇落异常雪白,上面加点点香草点缀,同一般忌廉汤冇分别 ~入口要用心感受先可以感受到少少肉味~一D都唔特别~有点失望三文鱼杂菌意粉 - 自选意粉材料,可素可肉,上枱整体感觉好丰富,唔会得零星粹粒~意粉食落好有口感,唔会占埋
今日约左个好耐冇见的宝贝喺呢头下午茶~
tea set 有汤有意粉有份薄饼
一向我觉得只有喺茶记先有呢种做法~原来法式茶记都有~哈哈!
三文鱼杂菌意粉 - 自选意粉材料,可素可肉,上枱整体感觉好丰富,唔会得零星粹粒~意粉食落好有口感,唔会占埋一堆,且软硬适中~用带点辣味的橄榄油炒过~好惹味开胃~好味道~
烧茄子牛肉浆薄饼 - 积架饼干底真系估佢唔到~可能呢D系法国既特色LA!...饼底上面舖左配料再拎去焗一阵, 入口肉浆带仲有少少香辣感觉!芝士味重而且出奇地多(虽然舖得一D都唔平均,有D地方冇咩芝士...)~拉开仲有一丝丝的感觉~劲兴奋!!
法式烧鹅肝 - 宝贝同我的至爱~但因饮食要节制,所以只点一份两人分~!!上枱闻到阵阵的鹅肝味~已经叫人垂涎三尺..一睇比餐牌张相薄切左5分1,心中紧系有点失望,但呢个厚度尚可接受,落食不失那香煎至外脆内软,入口即容的香软感觉~配合埋少少生果,减轻肥腻感~!真系食到停唔到口呢~
一边倾计一边食~真系一大乐事~服务员除左堆食物喺枱面之外,佢地的清理动作都好快手~我的刀叉都未放好,佢地已经有人黎清枱了...我心谂...真系要咁急嘛??等佢地清理左之后,我地继续吹水,之后再冇服务员过黎提供服务,(包括加水)后来我地先记得未点餐饮,我地问服务员餐饮有乜野拣,心中以为喺法国餐厅唔多唔少都会有D特色饮品,估唔到外籍的服务员同我地讲coffee or tea and lemon tea ...
最后我照旧点左杯热柠水成今餐的句号,可惜柠檬劲苦~真系好唔新鲜~ V_V
宝贝点左热咖啡,同样唔系出色之作~佢话仲差过茶餐厅...噢~令人失望
总括黎讲..算系见识过佢的出品~可见的未来相信唔会再见,真心希望佢地他日可以有所进步
店舖本身冇洗手间设备~要解手的话就要去商场的洗手间...要行好远啊~~唉~~真阴公~
2015-01-08