2021-05-18
今餐系我今年第二餐既生日饭~总括而言,这家法国餐馆做到法国传统味道(同我系巴黎公干时食到既味道差不多),亦做到法国侍应对华人既傲慢态度😅,但没有法国人对serve客人/菜式果种讲究。先讲食物!《餐前/伴餐面包》- 少少冻,外面硬内不软,低于正常法国餐馆水平。- 顺带一提,其实法国人对面包系几重视,因为无论早/午/晚餐,佢地每碟食物,出于对厨师专重,好多时「汁都捞埋」咁,会用面包「濑」干净成个碟。所以面包一般质素唔会太差。《白酒-Chardonnay》- 正常水准,百几蚊杯就有d over-priced,同平时Taste买到百几蚊一枝既Chardonnay差唔多。- 本身叫侍应讲下,话想是但饮杯白酒伴餐,问有冇House White,佢话冇。咁再问有冇推介,他指住个板叫我自己拣。我再问成个板冇咩推介,佢竟然讲杯Moscato。。。- 我之后无奈地叫佢比杯Chardonnay我算。。《生牛肉他他》- 一个字「正」。- 完全法国传统口味,当中洋葱、醋、牛肉香甜、葱、蛋香,完全perfectly matched!- 评分:9.5/10《生蚝拼盘》- 不错,全部新鲜,有蚝味,海水味,一点都唔腥!
先讲食物!
《餐前/伴餐面包》
- 少少冻,外面硬内不软,低于正常法国餐馆水平。
《白酒-Chardonnay》
- 我之后无奈地叫佢比杯Chardonnay我算。。
《生牛肉他他》
- 一个字「正」。
- 评分:9.5/10
《生蚝拼盘》
- 不错,全部新鲜,有蚝味,海水味,一点都唔腥!
- 不过侍应系完全没介绍每对蚝系边到来,边对开始食先。。。
- 经验所谈, 都是法国蚝,矿物味同海水味足,衬到个蚝味出来。
- 可惜有点蚝碎。。。
- 评分:7.5/10
《黑松露牛扒配鹅肝》
- 卖相一睇,同垃圾岗没分别。我自己屋企煮饭摆盘都比佢好。
- 味道ok。个汁咸左少少,好彩个牛味同鹅肝味够出,都仲可以。
- 叫左medium rare,上碟大概medium-medium well啦。
- 评分:6.5/10
《热情果焦糖炖蛋》
- 有惊嘉!佢用个热情果皮/壳做底,整个焦糖炖蛋上去。
- 几唔错!
- 评分:7/10
《焦糖牛奶米饭布甸》
- 几好食,焦糖牛奶味好浓!有少少饼脆系面,捞埋食几好。
- 但真系好甜好甜,食完饱滞成日。
- 评分:6.5/10
再讲服务。
真心-差。。
1. 订位
- 友人订位,讲明生日庆祝,要求甜品写字句。应承左没做。
- 友人订位礼貌问一句有没有dress code要求。侍应回应时讥笑态度,说句you can wear whatever you want之后cut 线。
2. 上菜
- 基本上,呢间野系菜餐厅态度,法国菜味道。
- 我张枱完全系爆晒棚。
- 未食完一样再来另一样。
3. 态度
- 基本上,系leave you there and eat and pay and fuxk off 既态度啰。
总结
- 食物:7/10