2018-08-31
讲到食法国菜,你会唔会就觉得系要食好耐而且好贵?但其实唔一定!食法国菜都可以平民化一啲,之前都想试呢间但要去湾仔先有,依家系尖沙咀都开左分店,当然拉埋另一半黎食价钱唔会太贵蕃茄海鲜荞麦薄饼 $128有冇谂过荞麦都可以整成薄饼?即系GALETTES (通常咸薄饼叫GALETTES,但都冇特别界定),一般都系用上荞麦面粉做主体,之后再混合少许麦粉制成,呢款荞麦薄饼馅料有蟹肉、带子、海虾,配上普罗旺杂绘,以蕃茄酱既味为主,开头以为系脆身,原来唔系,系软身既口感,食落去麦味颇重,海鲜增加左薄饼既咬口同薄饼既湿润度,都几得意澳洲肉眼扒扁意粉 $138肉眼扒份量都适中,冇得拣熟成度,但上枱时可以见到唔会好生或者过熟,餐厅自制香料腌制,食落去肉质都嫰身,唔会有渣同带筋,扁意粉用上蕃茄汁,扁意粉好入味,软硬度刚好法国空运蓝青口—季节限定 $175一上枱心心眼左,好大份!粗略估计起码有30-40只蓝青口!用左香蒜蕃茄白酒汁煮,食落白酒味好出但又唔会觉得呛,蓝青口既口感比较柔软,唔洗点咬咁滑嘟嘟,好中意佢呢个质感。配上薯条,薯条就一般,可以再脆身啲西班牙黑毛猪伴红酒汁 $188口感松软,虽然红酒汁既红
价钱唔会太贵
蕃茄海鲜荞麦薄饼 $128
澳洲肉眼扒扁意粉 $138
法国空运蓝青口—季节限定 $175
西班牙黑毛猪伴红酒汁 $188
口感松软,虽然红酒汁既红酒味唔系好出,但酱汁唔会盖过左黑毛猪本身既肉香,有部份位置仲煮到有啲脆身,食落好叉烧咁,而薯蓉又系餐厅自家制,入口颇重牛奶味,都几滑口
煎香蕉、海盐焦糖、云呢嗱雪糕法式可丽饼 $65
食左咸既GALETTES,食法国野梗系要食甜既Crêpe做结尾!点左一款比较Classic既款式,同样地佢既口感都系软身而唔系脆口,可丽饼既鸡蛋同牛奶比例恰当,配上煎香蕉、海盐焦糖、云呢嗱雪糕既甜度岩岩好,唔会觉得好腻
椰青 芒果 热情果 冰沙 $42
另一半好中意饮smoothies就点左呢杯,好浓郁!饮落芒果味好出,随后又有淡淡既椰青香,唔错,不过就细杯左啲,三两啖就饮完
餐厅都好旺,长期满座,有时都要等位,坐得都几舒服,食物价钱合理,又一间可以做情侣间既饭堂~~