2023-10-12
同朋友庆生,当然要揾间靓靓餐厅!见Le Jardin à Soho气氛几好,食物又唔错,即book 枱餐厅位于Soho区,经中环自动扶手电梯上到去再行过几个街口就到,唔算难揾。主要用绿色作主调,法国风格带点优闲感觉,适合饮酒倾计。虽然Menu 有2人套餐都吸引,可惜甜品冇得拣pancake🌟炸鱿鱼须 $85🍴鱿鱼须经过炸至金黄酥脆,炸浆薄薄一层包住鱿鱼须🍴以为会好油腻,但其实还好,而且好香脆🍴搭配上特制微辣酱,提升整体的风味层次🍴呢道菜作为开胃菜同下酒菜都好适合🌟意大利鲜茄酱大虾意大利面 $178🍝新鲜的大虾,配上浓郁的意大利鲜茄酱🍝面条煮得刚刚好,与酸甜酱汁结合,好开胃!🌟扒伊比利亚猪鞍配芥末籽烧汁半薯蓉 $258🍖猪鞍经过烤制后,肉质仍然嫩滑🍖猪鞍表面微微烧焦,带有炭火香🍖搭配上浓郁的芥末籽烧汁,增添香味🍖薯蓉变咗烤炸薯仔,虽然好香脆几好味,但个人觉得薯蓉会更配🌟榛子朱古力香蕉班戟 $138🍰估唔到班戟有惊喜!🍰店员话每份都系新鲜焗起,大概15-25分钟🍰班戟外层脆皮,入面松软,入口有蛋香!🍰香蕉的甜味与浓郁榛子朱古力一定唔会输🤭🍰可按照个人喜好添加朱古力酱🌟The Hidden
🌟炸鱿鱼须 $85
🍴鱿鱼须经过炸至金黄酥脆,炸浆薄薄一层包住鱿鱼须
🍴以为会好油腻,但其实还好,而且好香脆
🍴搭配上特制微辣酱,提升整体的风味层次
🍴呢道菜作为开胃菜同下酒菜都好适合
🌟意大利鲜茄酱大虾意大利面 $178
🍝新鲜的大虾,配上浓郁的意大利鲜茄酱
🍝面条煮得刚刚好,与酸甜酱汁结合,好开胃!
🌟扒伊比利亚猪鞍配芥末籽烧汁半薯蓉 $258
🍖猪鞍经过烤制后,肉质仍然嫩滑
🍖猪鞍表面微微烧焦,带有炭火香
🍖搭配上浓郁的芥末籽烧汁,增添香味
🍖薯蓉变咗烤炸薯仔,虽然好香脆几好味,但个人觉得薯蓉会更配
🌟榛子朱古力香蕉班戟 $138
🍰估唔到班戟有惊喜!
🌟The Hidden Coconut $95
🍹由柚子、椰青水同soju & Liqueur调制的cocktail
🍹酒味唔浓,容易入口
🍹适合女仔
🌟Sweet Potato Coconut Latte $50
🍹淡紫色好梦幻😁
🍹入口有淡淡紫薯味,仲有啲一粒粒唔知系紫薯定椰子
🍹唔算好甜,几好饮
总结:由前菜、主菜到甜品都好味。尤其甜品令我好满足😆但份量对男士可能偏少。装修同气氛都适合同朋友把酒言欢