2022-09-22
同朋友嚟到湾仔区食饭,想揾啲有特色又环境唔错嘅餐厅,所以就拣咗La Creperi,由于我系第一次食法国🇫🇷菜,所以事前都做咗少少准备功夫,了解一下有咩食😋😋La Creperi 系一间专食Crepe(可丽饼)嘅餐厅,基本上除咗pasta之外,每款菜都有块薄饼做底。多数人会形容可丽饼有咸/甜食,虽然都系煎饼,但其实系两款饼嚟,粉浆成份不同,口感上会亦有差异。La Creperi 嘅咸食(Galette)饼感较甜食(Crepe)薄及脆。而crepe口感就似似地好薄嘅pancake,比较烟靭同软身。唔讲咁多,即刻睇吓当晚我哋食咗啲咩~~当日我哋叫咗个Party set for 3/4, 一枝苹果酒及Lobster pasta。苹果酒酒精浓度4.5%,朋友们觉得似果汁🍹,都几好饮嘅。而法国可丽饼来源地会用好似碗嘅杯饮酒,所以餐厅都系用碗仔饮酒🍻。Starters:Blinis烟三文鱼整成玫瑰花形状,中间夹住mascarpone cheese,用咗Galette饼做底。一啖食哂落肚,三文鱼好香,咸度适中,配合埋芝士同少少脆嘅薄饼,好食😋推介👌🏻Octopus carpaccio 薄切生八爪鱼🐙
唔讲咁多,即刻睇吓当晚我哋食咗啲咩~~
Starters:
Blinis
Octopus carpaccio
薄切生八爪鱼🐙,再淋上橄榄油柠檬汁。真系好薄唔靭,个汁似加咗少少醋,但似熟嘅八瓜鱼,生嘅应该透明啲?!我几钟意佢咸咸酸酸嘅汁,可以带出八爪鱼味。
Main:
Lobster salad
龙虾沙律(呢个佢哋当前菜同starters一齐上枱)龙虾肉好弹牙,全碟大约有8-10旧。沙律菜正常几新鲜,蕃茄仔唔酸👍🏻,西柚仲好甜,沙律醋亦好好味。如果觉得太咸,建议加埋饼底一齐食,由于中间有沙律汁浸到,饼会林咗,钟意食脆嘅可以食边位嘅饼底。
La Marin
白酒汁带子蘑菇烟肉饼,白酒汁好creamy,配合饼底一齐食冇咁油腻同咸,可平衡返忌廉质感带腻口感😋。带子比相片细粒,煎得够香好食嘅。不过啲带子似系想令呢款菜卖贵啲而加落去咁😂
Truffle pasta
黑松露扁意粉,上菜时超香,但食落有啲失望,好普通嘅意粉,冇咩惊喜,不过不失。
Lobster pasta
呢个龙虾意粉系我特登加,因为网上评语唔错,所以就叫咗。不过大为失望,首先龙虾肉未及沙律个啲咁好食同多,而蕃茄汁亦好淡冇咩味,加上意粉唔挂汁,食落就更加失色,其实睇相都见到冇咩色…连埋加一成$200一碟嘅意粉,我唔建议🥱
Dessert:
La Defi
焦糖雪糕香蕉可丽饼,佢系拖肥焦糖,加埋香蕉及可丽饼可以中和甜度,钟意甜食及焦糖嘅人一定钟意❤️,推荐推荐!
La Sexy Suzette
芒果雪芭配柠檬酱橙酒可丽饼,首先拣佢因为佢有火睇😂,有show睇可以加分,另外佢系酸味可丽饼,同焦糖一齐食就可达到解腻做用。但唔知系咪因为烧到青柠皮嘅关系,部分酱系苦嫁🤮搞到其中一位朋友唔敢再食,建议可以刮走少少酱同加埋芒果雪芭一齐食,都几好食嘅,但我会推荐焦糖多啲。
La Sexy Suzette
关于服务方面,钟意佢哋上菜就返客人,先上starters, 等到你食哂/食到咁上下先上main, 最后再慢慢上甜品。当然你食得快都可以要求佢哋上快啲,但我就钟意慢慢食,饮下嘢倾下偈咁。同埋斟水都好密,唔会懒懒行
最后餐厅环境同预期差唔多,因为入座时已有其他客人,不便拍照,网上有好多相大家可以参考下。座位唔会太窄,坐得都几舒服,枱与枱之间亦唔会太逼,当晚餐厅得4-5枱客,所以好静,好适合一班人慢慢倾住偈食。总括而言,推介大家一试,因为价钱合理而且质素不错