放工去大坑同朋友揾食佢话有间得奖餐厅可以试下,就带我嚟依间The Pudding Nouveau餐牌首先嚟咗个蒜香蛏子意粉,蒜香酱汁睇落并唔多,但闻落好香蒜味,食落蒜味浓郁,意粉面质软身而不硬,而蛏子数目都唔少。之后叫咗个油浸鸭腿egg benedict(餐牌上写:Duck N Waffle),因为同朋友都唔食窝夫,所以转咗薯条!个鸭腿煮得好干身,冇咩肥肉,啱我口味!egg benedict既酱汁少左DD,但蛋味依然,两者合并黎食,简直人生一大享受~除咗两个main,我地最期待嘅系dessert! 所以一次过叫咗两个,有cream burlee同心太软,两个都系配雪糕!cream brulee整得好味,挞脆而炖蛋唔会太甜,蛋味留于口中,焦糖烧得好脆,不过今日焦左少少~而个心太软份量足够2个人一齐食,上到黎既时候仲热辣辣,外层微脆,配合内层既软绵,成个口感都出哂黎!最后我地仲有order咗lime soda & triple choco frap,lime soda饮落清新,酸度合适 triple choco frap朱古力味有层次,而且唔会太甜太吸引唔记得左相机食先
放工去大坑同朋友揾食

餐牌

首先嚟咗个蒜香蛏子意粉,
蒜香酱汁睇落并唔多,但闻落好香蒜味,食落蒜味浓郁,
意粉面质软身而不硬,而蛏子数目都唔少。

因为同朋友都唔食窝夫,所以转咗薯条!
个鸭腿煮得好干身,冇咩肥肉,啱我口味!
egg benedict既酱汁少左DD,但蛋味依然,
两者合并黎食,简直人生一大享受~

除咗两个main,我地最期待嘅系dessert!

cream brulee整得好味,
挞脆而炖蛋唔会太甜,蛋味留于口中,
焦糖烧得好脆,不过今日焦左少少~

而个心太软份量足够2个人一齐食,
上到黎既时候仲热辣辣,
外层微脆,配合内层既软绵,成个口感都出哂黎!

lime soda
饮落清新,酸度合适
 triple choco frap
朱古力味有层次,而且唔会太甜
太吸引唔记得左相机食先
2018-03-20