2018-05-09
今日约左朋友到中环楼上舖揾食,朋友系中环上班,佢话带我去食一间超正既越南餐厅,浪漫一番!入到餐厅,就感受到浓浓既法式情怀!越南曾经受到法国的统治殖民有六十年之久,于越南菜味道里总会感受到法国味。所餐厅以法式装潢配合现代美术来表现出新派越南菜既感觉。哗!非常华丽既menu,令人十分惊喜。特强宿醉制 (法式火车头金边粉) $188新派越式火车头 (净系个presentation已经非常吸引),有安格斯牛肉、崩砂腩、牛丸、牛柏叶、油炸鬼、虎虾等配搭来自越南的金边粉,真系啱晒啲牛魔王。崩砂腩够冧、牛肉片嫩得入口即化、牛丸爆汤,牛栢叶够爽,虎虾肉厚,牛肉汤清甜浓郁!仲可以加入九层塔、生豆芽放入汤里,最后挤入青柠檬汁,喜欢吃辣椒的还可以加辣椒碎。芒果软壳蟹米纸卷 $88软壳蟹香脆,薄薄的米纸烟烟韧韧有咬口,加上新鲜芒果的酸甜味,清新又开胃,而且份量也不少呀。樱花虾遁地通菜 $68 追加龙虾肉 $10通菜最紧要够新鲜才会爽口,加上香炸既樱花虾,惹味非常!Fresh Lime Soda $28 & Young Coconut $48
哗!非常华丽既menu,令人十分惊喜。
特强宿醉制 (法式火车头金边粉) $188
芒果软壳蟹米纸卷 $88
樱花虾遁地通菜 $68 追加龙虾肉 $10
通菜最紧要够新鲜才会爽口,加上香炸既樱花虾,惹味非常!