2019-08-08 57 浏览
铺头位置虽然并不在大街,但都不难稳到,因为系地铁站附近。白色为基调既铺头在街上格外显眼,铺头内配以柔和既灯光,简洁的装潢再加上亲近大自然的花草装扮,显得非常有情调。让人更加期待这甜品是否会如店内的装潢一样掠夺食客的心。店家为香港首家达克瓦兹专门店,当然要食下佢度既主打。因为都系首次尝试法式甜品,所以都特地上网查左达克瓦兹究竟为何物,原来佢系是一种由扁桃、榛子和新鲜奶油制成的泡沫蛋糕。抹茶麻糬达克瓦兹小巧的外型,两块厚厚既饼皮夹住墨绿既抹茶馅。未切开前都见唔到藏在中心烟韧白色既麻糬。一啖咬落,你会发现佢虽然外表个饼皮酥脆,但内层松软。听讲佢既脆原自糖粉,你自然会以为这样既甜品甜度一定超标,但由于佢中间搭配左浓郁既抹茶。抹茶苦中回甘,这样丰富既层次以及味蕾既冲击更让你品尝到另一番滋味。伯爵茶可丽露朱古力色既外表不似铺头其它甜品那样色彩缤纷,但正因为佢既独特一下子勾起我既好奇心。并买下品尝,估唔到,佢个外表系脆口到会卡滋卡滋响。好得意,再探到佢既内心你会更加惊喜,因为佢个内心与外表真系180度大不同,软熟Q弹既内心,甜得黎又略略带有伯爵茶既甘,这样既搭配撞出不一样既火花。店家贴心提示:本产品
铺头位置虽然并不在大街,但都不难稳到,因为系地铁站附近。

抹茶麻糬达克瓦兹

伯爵茶可丽露

店家贴心提示:本产品含酒精。虽然我食唔出有酒味,所以含量应该唔多,但酒精过敏人士最好不要尝试。

柠檬🍋小蛋糕.

一眼望落,柠檬🍋小蛋糕无论在颜色、香味以及size都与柠檬似得十足十。
见到黄色既表面为柠檬朱古力。甜中带有柠檬独特既酸。这样既搭配令蛋糕口感上更加清新并不甜得过龙。
中心部分亦十分柔软。

老实讲,本人虽然十分喜欢甜品,却不喜欢甜度超标既食物,这次是第一次尝试,但我知下次想食甜品,我一定会念起呢度。

贴心附送保存方法卡。
外卖自取
  • 柠檬巧克力小蛋糕