2020-09-26
这次同男友来到圆方civic square 新开的一间法国菜「District 8」,入到去环境好有法式小餐馆的感觉,墙身仲画一大幅巴黎全景的画,而且配上柔和的灯光,好有浪漫的气氛☺️Pork & Pistachio Terrine fine herb salad $135猪肉开心果肉冻,配搭特别,感觉似食较硬身火腿,比较有口感,风味独特⭐️,配上香草沙律同法包,前菜来说,份量都好多,2人share食都足够😉👍🏻Charred Cauliflower Vadouvan & smoked yoghurt $110椰菜花烧香再配上香料酱同烟熏乳酪,个烟熏乳酪我一试就好钟意,点上椰菜花食好香口!Duck Breast,Radicchio puree & blueberries $280用蓝莓配搭出鸭胸鲜味,再加上菊苣蓉,异国风情口味,果香加鸭肉原来可以咁崭新🍻Westholme station Wagyu $270和牛人人爱,5成熟,淡淡肉送入口中😋,酱汁味道都好好,配上新鲜炸起热辣辣嘅薯条,超满足呀☺️Cheese Cake $80餐厅主推既甜品,芝士味浓郁,
Westholme station Wagyu $270
Cheese Cake $80
餐厅主推既甜品,芝士味浓郁,口感非常好,加上滑滑既cream,令人食不停口,同出面既Cheese Cake风味唔同👏🏻
Lemon Tart $80
柠檬挞的挞皮酸酸甜甜,但唔会太酸,
面头再加上香甜的蛋白霜,不错呀😉
饮品方面选了2杯moctails:
Thyme of my life $75
用上覆盆子,百里香同橙,好有果香,加入百里香,味道更有层次呀☺️而且成杯的卖相都好好看呢☺️
Apple Spritz $75
令一杯就比较清新,用咗梨,苹果,梳打同Sage而制成,好有夏日feel😊