2015-05-22
之前同朋友去咗砵兰街嘅鸣桥食日式烤肉,等位时见隔离嘅Amour Corner几旺咁,再八啩吓门外嘅餐牌有咩食,原来喺间改咗个法式名字嘅西式小店,套餐定价唔贵㖞,二人晚餐平均每人唔使$150,所以,几星期后同老婆过嚟食餐晚饭。店内环境较似一般西餐厅店,但利用灯光做得有情调多啲,同埋近门口因为楼底高,空间感唔错。先嚟嘅清水都好特别,樽内放有一束萝勒 ,啲水饮落变得阵阵香草味,不过,唔喺个个人都觉得朕味OK,因为确喺有少少草青嘅感觉。晚餐有二人($268 + 10%)或四人套餐($498 + 10%),当中嘅二人晚市套餐已包两款小食(头盘)、是日餐汤或沙律、两客主菜、两客甜品同餐饮,非常抵食。而主菜有数款选择,跟上次见到嘅已经转咗款。巴马火腿哈蜜瓜第一道头盘就喺巴马火腿配哈蜜瓜,喺咸香中带清爽嘅前菜。火腿选料不俗,咸香而油润,哈蜜瓜口感爽口清甜, 唤醒一下味蕾预备品尝以下落嚟嘅菜式。青苹果鹅肝多士下一道菜喺浓腻嘅煎鹅肝,其实晌餐牌所见,散叫一客都要成$88,但依家二人晚餐已包咗,喺咪好抵呢!鹅肝切得颇大件,有种卖大包嘅感觉。煎得外层非常香脆,而入口好有即溶嘅口感,油嫩甘香;中间轻煎暖嘅青苹果
下一道菜喺浓腻嘅煎鹅肝,其实晌餐牌所见,散叫一客都要成$88,但依家二人晚餐已包咗,喺咪好抵呢! 鹅肝切得颇大件,有种卖大包嘅感觉。煎得外层非常香脆,而入口好有即溶嘅口感,油嫩甘香;中间轻煎暖嘅青苹果及垫底嘅法包,既令到食落无咁油腻,亦有增加层次感之效,青苹果片不妨再厚多少少都可以。
田园沙律
只喺普通嘅田园沙律,有点沙律菜、车厘茄、粟米粒,配些油醋,虽然沙律菜够爽脆,但唔够冻亦喺个需要改善嘅地方。
餐汤亦有另一选择,就喺南瓜忌廉汤。老婆向来都钟意菇菌类,所以,杂菌忌廉汤合佢心水多啲。虽则汤嘅质感较稀,但菌味一啲都唔差。若然加少少忌廉画啲花,俾人感觉高档啲。
主菜分两组,第一组肉类主菜可以三拣一,选择包括烤澳洲牛柳扒、纽西兰香草烧羊架或酱烤猪肋骨。我哋拣嘅烧羊架,一客有3条,条条都有番咁上下大细,配薯菜,薯蓉好滑身,但较啖口,捞烧汁食就啱啱好,至于个烤蕃茄好鲜甜;羊架切开睇落以为煎过笼,可能环境太暗所致,但食落又估唔到几嫩腍,又带独特嘅羊膻味, 又无乜筋,食得满口滋味。
另一组喺淀粉质类,同样三拣一,有忌廉海虾墨鱼面、鹅肝意大利饭、菠菜汁三文鱼意粉。虽意写喺意大利粉,其实用上阔面,更挂汁,兼且煮得咬口,菠菜汁唔算好重菠菜味,始终打碎咗加忌廉汁做,但胜在柔滑,而三文鱼拆成碎放晌面内,个人就觉得一小件煎香放晌上面仲有睇头。
卖相好对办,马卡风芝士入口好挺身,但质感好细致柔滑,不过,有咖啡香,却无酒味。虽然有时都会遇到有啲师傅想做啲无酒味嘅提拉米苏,适合任何人食,但感觉唔传神。
冰凉嘅布丁奶味香浓,口感非常好软滑讨好,所以,两者中小弟较喜爱牛奶布丁。
老婆嘅热柠水用上柠檬角,喺我唔多喜欢嘅做法,因为唔方便笃。 鲜奶咖啡
其实无拉花我真喺无乜所谓,因为我喺饮咖啡,唔喺饮拉花,拉得靓就感觉更好。不过,杯鲜奶咖啡入口有啲怪,再饮多两啖,觉得好重奶味,好似港式咖啡加花奶咁,所以,都同店员反映,欣赏佢认真返去试吓啲奶,佢回覆话唔知点解同事用咗啲coffee creamer兼加埋热,所以变得好浓奶味。唔怪得之做唔到应有嘅奶泡,味道又怪怪哋啦。