2023-05-04
Rosie@葵芳广场今次朋友带咗我去呢间位于屋邨入边嘅隐世咖啡店。网上睇人讲Rosie 既位置好难揾,但佢其实就系葵芳站D出口,葵广附近向住葵芳邨方向行去,唔驶3分钟就到。Rosie嘅装修就崇尚简朴嘅风格,唔会太过花巧。店入边运用咗纯白墙身同木系台椅嘅布置,带啲波希米亚风,同时有少量石制品同本地陶瓷艺术作品摆设。依度主打嘅就系佢哋嘅pasta,所以我哋都叫咗一个同埋其他甜品嚟试试:🍝柚子青口大管粉个青口食落几鲜甜又够肉地,又有淡淡的柚子味道,食落几fresh。而大管粉平时好少食到,食落都几得意又过瘾。🥪流心蛋三文治呢个蛋治算系我食过比较高质嘅一次,虽然都只系普通馅料,但香酥脆既面包夹带住丝丝甜味,咬落去有流心蛋黄爆出嚟嘅蛋液同埋好有质感嘅蛋碎、蛋沙律同生菜。咬咗一啖个包都唔会散晒或者崩塌。🍤虾多士我哋都另外点咗个虾多士作为小食,食落够脆口、不过不失咁。🧇紫白配牛角酥窝夫呢个都系一个比较signature嘅打卡菜式,摆盘非常有心机。紫白相间既忌廉分别为蓝莓同奶油忌廉,表面洒上鲜艳百撘既杂莓,仲伴埋泰式奶茶味嘅雪糕!视觉效果非常好。
🍝柚子青口大管粉
🥪流心蛋三文治
🍤虾多士
我哋都另外点咗个虾多士作为小食,食落够脆口、不过不失咁。
🧇紫白配牛角酥窝夫