2019-05-07
第一次饮,同系泰国买嘅茶叶一样味。一杯chalum(奶茶) 有佢独特嘅椰香味,我谂就系只能少甜嘅原因。其实泰国人都好饮得甜,但我觉得少甜反而系我要求嘅正常甜,好难想像正常有几甜。但都不能怪的,因为佢系泰国特色。饮得甜都几似台湾嘅奶茶,可以有几甜得几甜,而令人忘记饮奶茶重点系茶同奶嘅配合。所以港式奶茶反而胜过晒台湾同泰国奶茶,可以选择甜度,正如之前系尖沙咀主打卖丝袜奶茶嘅善茶。唔同甜度奶茶嘅味道都会有变化。讲番转头,依杯奶茶都几香,热饮真系好热。但店员话无杯套,我又唔见有纸巾供应,所以都系辣手,另一问题系佢只能拎住,杯盖无封口位,如果买十几杯热泰式奶茶可能会倒泻。出餐情况可以改善,等一杯野都要5分钟,唔知系人手问题定系冲得慢,而想制造人龙及多人效果。另外,见人哋买冻饮,个杯系几大杯嘅,但啲冰真心多,少冰都好似多冰咁,唔怪得个杯大,俾人感觉都合理,但咁样不如转细个杯,冰嘅份量少啲仲好啦,虽然话泰国长期都系好热,啲国民好中意多冰,但香港天气唔会咁热,希望佢哋可以作出区域调整。所以有一点几岩,佢哋饮品冻嘅真系冻,热嘅真系好热。总括而言,有泰国特色,可以试下。
总括而言,有泰国特色,可以试下。