2023-01-06 1219 浏览
朋友上次去覆诊攞报告试左呢间泰国菜觉得几好食,早几日除夕夜我哋入完赤柱佢就顺便带咗我嚟试吓😊我哋叫咗三样嘢加一个油饭share~⭐️马拉盏炒椰菜苗我哋专登问老板娘泰式同马拉盏嘅分别😅佢话泰式就多啲姜丝同辣椒,马拉盏就会多啲虾干咸香味重啲~食落都有镬气,但系虾干量就唔觉得多,胜在唔会太油腻,唔会太㶶亦唔会太咸,水准正常⭐️泰式拼盘(细)因为春卷唔够所以换咗两粒鱼饼俾我哋(系我哋要求嘅,因为原本佢哋想转腊肠,不过我哋唔食😆)虾饼都弹牙,但系食落去有点油腻⋯个人认为猪颈肉同鱼饼比较出色,鱼饼既香料味好突出👍⭐️油饭朋友上次试过呢个觉得好好食,今次专登去到之前打电话叫佢留一个俾我哋,原来已经系last one🫢不过朋友就话今次比上次失色,硬咗啲啲我就觉得佢嘅饭粒本身唔似泰国米有种香味,似系我比较唔钟意食无乜饭香嘅长米😅个人认为一般般❤️泰式烧鸡 (半只)呢个烧鸡餐牌写到明要等45分钟,实际都系差唔多等咗咁耐~鸡皮烧到好香脆,鸡肉大部分都嫩滑,面头既姜蓉味好突出,整体唔错,如果有时间等都可以试吓👍❤️甜品店员最后都会送甜品比每个客人食😊个人认为椰青糕好清甜👍 又有𡁻口😋椰汁糕就比较普通,虽然味道都唔差😀见
我哋叫咗三样嘢加一个油饭share~

⭐️马拉盏炒椰菜苗

我哋专登问老板娘泰式同马拉盏嘅分别😅
佢话泰式就多啲姜丝同辣椒,马拉盏就会多啲虾干咸香味重啲~

⭐️泰式拼盘(细)

因为春卷唔够所以换咗两粒鱼饼俾我哋
(系我哋要求嘅,因为原本佢哋想转腊肠,不过我哋唔食😆)
虾饼都弹牙,但系食落去有点油腻⋯
个人认为猪颈肉同鱼饼比较出色,鱼饼既香料味好突出👍

⭐️油饭

不过朋友就话今次比上次失色,硬咗啲啲
个人认为一般般

❤️泰式烧鸡 (半只)

呢个烧鸡餐牌写到明要等45分钟,实际都系差唔多等咗咁耐~

❤️甜品

店员最后都会送甜品比每个客人食😊
个人认为椰青糕好清甜👍 又有𡁻口😋
椰汁糕就比较普通,虽然味道都唔差😀

见到附近两三台都同老板娘同员工有倾有讲,服务唔错,似做街坊熟客生意多,颇有人情味🙌🏻

#铜锣湾美食 #铜锣湾泰国菜 #泰国菜推介 #泰北风味 #椰汁糕 #椰青糕 #马拉盏炒椰菜苗 #泰式烧鸡

2022-12-31
  • 泰北烧鸡