2018-04-18
车仔面通常都以讲求快靓正,填饱肚子为主,所以曾经被叫做嗱喳面。之不过,喺样样嘢都讲求质素嘅世代。车仔面都要upgrade啦! 今晚就去咗元朗依间标榜食泰式风味车仔面的笃笃车。环境不算大,大约可以坐廿位,装潢简洁。汤底除左常见嘅牛腩汤同清汤,仲有特色泰国鳄汤、冬荫公汤俾你拣。配𩠌选择亦相当丰富。泰国鳄鱼汤(小辣)河粉 (3𩠌面)(白虾仁、墨鱼仔和冬菇)汤头系成个面嘅亮点。有别于印象中重药材味的鳄鱼汤,依个泰国版🇹🇭的鳄鱼汤顺滑香浓,加咗杞子和红枣,带点甜味,却又不会有药材的味道,饮落鲜甜、滋润,无加味精。河粉软硬适中,吸收晒浓浓的汤头,入口滑到「雪」一声。 白虾仁🦐肉质弹牙,白灼更能食出海中鲜味。再饮返啖汤,估唔到喺元朗食个车仔面都可以有去咗泰国的感觉。白灼墨鱼仔🦑细细粒,一啖一粒,爽口弹牙,增加趣味,仲好好味。冬菇炆得好入味,好腍,味道带甜。秉承车仔面的精髓好味,简单,实在。*食完个面记得饮晒碗汤啦!嘅可以补气血,又补充骨胶原。薄荷青柠梳打食完辣嘢,最啱饮杯味道清新的薄荷青柠梳打降温。老板毫不吝啬,加入大大片的薄荷叶,提升了饮品的清凉感,薄荷叶仲可以提神、解胃肠郁闷。食过新派fusi
环境不算大,大约可以坐廿位,装潢简洁。
泰国鳄鱼汤(小辣)河粉 (3𩠌面)(白虾仁、墨鱼仔和冬菇)
*食完个面记得饮晒碗汤啦!嘅可以补气血,又补充骨胶原。
薄荷青柠梳打
食过新派fusion车仔面,当然要叫一个传统牛腩汤车仔面,测试一下。原来一样有水准。
珍珠元贝、牛腩、炸鱼皮配油面。
腩汁汤底浓郁惹味。牛腩炆得好入味,肉味香浓。珍珠元贝,爽甜。炸鱼皮香脆,配埋油面,成个感觉又返咗嚟香港。
网纹春卷
即叫即炸,食到最后一件时,个馅料仲系热辣辣的。沾上泰式酸甜带辣的酱汁,好惹味酥脆,的小食。
马拉盏芥兰
芥兰青绿爽脆。用马拉盏炒虽然偏咸,但味道层次比蚝油芥兰更丰富。