2019-09-04
放咗工就谂住同朋友喺附近睇戏,九龙湾呢头其实都几多戏院架,但系要数最舒服,就系星影汇呢边。费事走来走去啦,于是就喺九展呢边揾嘢食。见到呢间主打东南亚菜式嘅餐厅,喺出边睇好chill,港女我梗系要入嚟试吓啦。我哋两个人,就叫咗一个二人套餐嗌咗吞拿鱼青木瓜咸蛋沙律,椰子鸡汤,烟三文鱼明太子菠菜意粉,香煎纽西兰肉眼扒配烧汁。沙律十分之大份,配上上面好新鲜嘅吞拿鱼,比我感觉好清新,用来做开胃前菜就啱啱好。食完沙律就饮个汤先啦,呢个汤材料亦都好足够,有蘑菇蕃茄仔仲有好重香茅味,果然泰式。唔好咁贪心系呢个时候饮晒啲汤,因为我太贪心,饮左太多汤太饱,要等一阵先食得落其他嘢食。重头戏黎啦!呢一个烟三文鱼明太子菠菜意粉非常非常之啱我口味,重要嘅事要讲三次:非常之啱我口味!首先烟三文鱼够多而且薄薄一片唔会太厚亦都唔会太薄,重点系佢酱汁嘅调教,够晒甜配合埋烟三文鱼𠮶少少咸,同埋面头嘅𠮶啲芝士粉,放入口完全感受到味道嘅层次真系停唔到口不停咁样食啊。不过呢度嘅嘢食太大份,食完沙律,饮晒汤,食埋呢个意粉我已经饱饱地啦。我哋仲有个肉眼扒,为咗试真啲佢个味,其实我无点烧汁,但系我觉得佢牛扒腌得非常之好,完全唔需要点烧
费事走来走去啦,于是就喺九展呢边揾嘢食。
我哋仲有个肉眼扒,为咗试真啲佢个味,其实我无点烧汁,但系我觉得佢牛扒腌得非常之好,完全唔需要点烧汁都好够香味,而且切落去唔会话太干,就算前面食得几饱呢一个牛扒绝对值得食!
我哋仲叫咗一个甜品就系法式焦糖炖蛋。
嘢饮方面为咗消一消济,我哋都饮茶,但系就叫左唔同嘅茶,玫瑰茶同埋铁观音,一阵睇戏唔会瞓着呀嘛。
两种茶都系用茶包,但系又好重茶味。我特别欣赏嘅系佢铁观音十分之顺滑,饮落去唔会苦涩。