餐厅: 芭堤雅小廚
资讯:

泰国之旅后的泰国菜,大尾笃发掘滋味泰菜!啱啱去完泰国清迈旅行嘅我第二日约咗朋友食生日饭,睇来我嘅朋友都对我特别好,明知道我去完泰国啱啱落机几个钟,佢哋都系拣食泰国嘢嘅,而且仲入到大尾督,佢哋话呢间泰国菜,正宗好食,而且物超所值一定要来试!虽然路途远就远咗啲,不过既然星期六日,都应该离开一下市区,去下一啲比较多花草嘅地方吸收下新鲜空气!一坐低佢哋就已经点好咗芭提雅嘅王牌美食之一见到已经流晒口水嘅照烧珍宝大头虾$98/只,大只讲我只手嘅珍宝大头虾开半烧,弹牙肉质,味道鲜甜,虾头劲多膏,配上少少嘅盐花烧一烧已经满分啦!佢仲要只只都咁大只绝无欺场,$98咁大只十分抵食!再泥但冬荫功汤$168配珍宝大虾$60唔好讲少去咗清迈咁多日都系饮过一次冬阴公汤咋,好彩嚟咗呢度是呢度嘅冬阴公,果然唔同喺泰国食嘅冇咩分别,一样咁酸辣美味,还有很突出的香茅香料味,点解返嚟香港食泰国嘢咁好呢?就系因为香港嘅海鲜亦都十分之出色,所以喺呢个冬阴公汤里边陪买珍宝大虾!更加满足我嘅欲望啊!就算用响汤里边嘅大虾都一样大只弹牙!肉质很好!新鲜无比!一口气饮咗两大碗!另外一个牌牌必点系呢个秘酱无骨猪手秘制酱汁鲁德猪手入味而且肉
泰国之旅后的泰国菜,大尾笃发掘滋味泰菜!
再泥但冬荫功汤$168配珍宝大虾$60
冬荫功汤 珍宝大虾
另外一个牌牌必点系呢个秘酱无骨猪手
秘酱无骨猪手
秘制酱汁鲁德猪手入味而且肉质松化,猪手嘅胶质也能够好好咁样保存,本身只猪手已经好肥美,经改佢哋嘅秘制煮之后,食落去嘅松化肉质同埋胶质于口腔内溶化,正!强烈建议呢一个一定要叫一只,唔好叫碟饭,如果唔系会极速俾人抢晒!
再泥很强劲咖哩软壳蟹$158
咖哩软壳蟹
软壳蟹炸得酥脆,咖哩汁做得带点椰香不会太辣,返而带少少甜,唔太食辣嘅我都完全冇问题,咖喱来的蔬菜配料都好多,而且软壳蟹份量好够!
蒜蓉包同埋薄饼
唔少得当然就系要配上蒜蓉包同埋薄饼啦呢度嘅蒜蓉包同薄饼即叫即做,尤其系薄饼十分出色,牛油味香浓但完全不油腻,但十分松化,令人一件接一件唔停口啊!
食得饱饱到食甜品
芒果糯米饭
喺泰国嘅七日里边连续食咗四次芒果糯米饭嘅我,都系觉得唔足够嘅,所以呢一叫甜品嘅时候我已经举手指明要食,米饭芭提雅嘅芒果糯米饭使用大芒果很有口感而且青甜,配合糯米饭同埋清甜嘅椰浆,真系十分之正,份量又够多,
不过呢我十分之希望香港泰国餐厅的芒果糯米饭可以同泰国嘅一样会有一啲炸小黄米系上边增加口感,到现在都唔系好边一间泰国菜有呢一样野啊!
位于大尾笃嘅芭提雅泰国菜馆,食物大份又足料,而且好多都系即叫即整,十分地道,甚至比泰国嘅更加好食,而且性价比高,坐位坐得都好舒服,有去开踩单车嘅朋友可以试吓停一停食埋个饭然之后再继续努力呀!
冬荫功汤 珍宝大虾
秘酱无骨猪手