2022-05-29 997 浏览
🥢九龙城 泰夜市地道风味抵食泰国大排档🥢九龙城系一个食泰国菜的地方,食咗咁多间,最尾都系最钟意食街市3楼的大排档泰国,除咗价钱抵食之外,味道亦系最贴近泰国当地风味开业咁多年差唔多晚晚都爆场就知道几受欢迎🥢生虾 $108来到呢到必食招牌生虾,佢地的虾肉真系好爽弹新鲜,点佢地特制的酸辣汁非常惹味,但会比较辣,辣到好似泰国食到的咁劲,非常地道又惹味,另外佢地仲会特别炸埋虾头俾你,今次炸得几脆感觉香口🥢生菜包 (猪)$55大大一碟的生菜包, 可以拣猪牛鸡三款肉,上台时仲好热辣辣,入面有少少辣同小洋葱,增加香气,呢个价钱来讲咁大碟真系好抵食🥢串烧6串(猪牛鸡)$60串烧虽然唔系烧到热辣辣好香脆𠮶只,但系佢的腌料味系好正,好重味尤其是佢𠮶碟沙嗲酱,因为呢碟酱味道正好多🥢香叶海鲜炒河 $55钟意食泰国炒河嘅人都一定钟意呢只泰国粗河粉,呢只河粉比较薄身,炒起上嚟够晒滑,辣辣地有少少香草味🥢芒果糯米饭$40每次歌你识都好想食,就算食到几饱都好想食返个芒果糯米饭,糯米饭系热辣辣蒸好感觉,洒上椰汁入口感觉非常之软熟,芒果今日几甜🥢珍多冰$25🥢芒果沙冰 $25非常推荐呢度嘅芒果沙冰,啖啖芒果味,用新鲜芒果打
🥢九龙城 泰夜市地道风味抵食泰国大排档

🥢生虾 $108

🥢生菜包 (猪)$55

🥢串烧6串(猪牛鸡)$60

🥢香叶海鲜炒河 $55

🥢芒果糯米饭$40

🥢珍多冰$25
🥢芒果沙冰 $25
非常推荐呢度嘅芒果沙冰,啖啖芒果味,用新鲜芒果打成,珍多冰感觉就正正常常,所以次次嚟都会想饮呢个芒果沙冰

🥢都好多朋友仔都有问我边度嚟嘅,呢间店开业咗多年,由细食到大一直都咁有水准,系我哋成日食的列表嘅心目中no.1 最好食嘅泰国菜,而且价钱好抵食

📍另外仲有食开呢间餐厅朋友仔叫我唔好出post ,怕出左名到时太多人就好难等位,计我话边有咁多人钟意坐大排档呀,但其实最紧要唔怕污糟就得啦,始终环境都唔算系太好,而且都有啲嘢咬,同时环境比较嘈杂,感觉都几似泰国嘅夜市大排档。 另外钟意饮啤酒呢到仲有提供两款泰国大啤,钟意泰国又想感受一下去泰国嘅风味可以过嚟一试

📍 泰苑小食 (九龙城)
九龙城侯王道48号九龙城市政大厦3楼
  • 炸虾饼