2023-03-12
最近在东港城发现了一家新开的泰国餐厅,Baan Phadthai荣获泰国米芝莲推介。餐厅环境非常宽敞,以木色和蓝色为主调,装修设计充满度假风,感觉好relax。餐具都几有特色,全部使用彩色塘瓷餐具,充满泰国色彩。#无骨海南鸡 (半只) $120好钟意食泰式无骨海南鸡,半只份量都唔少,鸡皮爽口,一啲脂肪都无,仲有啫喱状嘅口感,啖啖都系鸡肉,肉嫩鸡味浓,配上三款海南鸡酱汁,甜豉油、葱蓉同姜蓉,令味道更加丰富。#烧猪颈肉炒金边粉 $88猪颈肉表面烧得焦香,唔会好干柴,里面肉质爽嫩。金边粉烟韧,加埋菜脯、豆腐干、大豆芽菜同蛋一齐炒,炒得入味。碟边伴有花生碎同辣椒碎,可以自行捞嚟食,捞少少辣椒碎已经劲辣。唧埋青柠汁,酸酸辣辣好开胃。#马拉盏炒通菜 $78通菜炒得爽脆,马拉盏香辣浓郁,但唔太辣,加埋干葱蒜、辣椒落去炒,更加惹味。#沙嗲鸡串 $68一上枱就闻到了阵阵香气,沙嗲有八串,烧得焦香金黄色,鸡肉腌得入味,食到香茅味同各种香料味。食沙嗲当然要沾满大量沙嗲酱嚟食啦,仲有辣椒醋,酸辣甜味同沙嗲鸡串好夹。#芒果糯米饭 $58食饱饭最后点甜品,通常都会拣呢款泰式传统甜品,青绿色斑兰糯米饭颜色好靓,煮得
#无骨海南鸡 (半只) $120
#烧猪颈肉炒金边粉 $88
#马拉盏炒通菜 $78
#沙嗲鸡串 $68
#芒果糯米饭 $58
食饱饭最后点甜品,通常都会拣呢款泰式传统甜品,青绿色斑兰糯米饭颜色好靓,煮得软糯,但又唔会黐埋一嚿,仲放咗啲脆绿豆,口感好脆好香。椰浆味道浓郁咸香,芒果又够熟又清甜。其实甜品用糯米饭都会感觉好饱食唔落。不过,如果大家一齐share食,每人分少少就啱啱好,唔会太滞。
3人行埋单$453,价钱合理,食物质素高,份量都好足,环境舒适,性价比高。
#Baan Phadthai
地址:将军澳重华路8号东港城1楼187A及187