2023-10-19 139 浏览
新泰食过好多次架喇,今次聚会庆祝生日,又系拣返新泰,质素一如既往keep到按照惯例当然系黎个生虾刺身先啦,新鲜爽口冬荫功汤都系例叫既,好惹味又足料今次试下牛扒,都唔错,熟度刚好,不过始终食泰菜,牛扒唔系重点人多串烧都系必食,沙嗲酱好浓好香口酥炸香茅红鲫鱼,今次朋友指定一定要食,因为之前食过念念不忘全条鱼起肉,做成鱼柳炸到金黄色,再醮埋泰式酱汁,配青木瓜沙律一齐食,真系好味道牛肉锅巴,牛腩非常腍滑又入味,锅巴脆卜卜巴东牛肉,同样都系牛腩,但呢个汁非常浓香,仲带点辣,有碗饭送下就一流泰菜必食之一既咖哩炒蟹,我觉得新泰既咖哩炒蟹系众多泰式餐厅中比较出色,咖哩加蛋炒得香滑,而且唔腻口,绝对唔会食完腻到再食唔落其他野,蟹肉肥厚鲜甜,配既薄饼一上台就闻到牛油香扑鼻,搽满咖喱酱真系大满足,唯一挑剔就系蟹壳冇打碎,食得比较狼狈鱿鱼佐酒都非常适合,味道鲜甜,肉质唔会韧金边粉份量都几足料,蛋网做得好靓最后芒果糯米饭,都系正常发挥,由于太饱冇食到,朋友们就食得好满足

按照惯例当然系黎个生虾刺身先啦,新鲜爽口

冬荫功汤都系例叫既,好惹味又足料

人多串烧都系必食,沙嗲酱好浓好香口

酥炸香茅红鲫鱼,今次朋友指定一定要食,因为之前食过念念不忘

牛肉锅巴,牛腩非常腍滑又入味,锅巴脆卜卜

鱿鱼佐酒都非常适合,味道鲜甜,肉质唔会韧

金边粉份量都几足料,蛋网做得好靓

2023-10-17
  • 冬阴功