推荐指数: 🌕🌕🌕🌗🌑—————————————————————📍HK 铜锣湾/大埔 - 船皇 🇹🇭唔查唔知道,原来「船皇」已经系泰国开咗超过50+分店,名副其实人气过江龙之选 ✨ 位于铜锣湾嘅分店,位置系SOGO 后面,非常方便。每逢Lunchtime 都会间附近写字楼嘅打工仔排长龙,证明都系OL嘅心头好餐厅 🫶🏻 依家餐厅有推出疫情限定优惠,系性价比之选!🔺船皇拼盘 $128 【推荐👍🏻】沙爹猪肉|沙爹牛肉|沙爹鸡肉|鱿鱼须|菠萝(各2串)上台已经闻到香味扑鼻而来,所有烧串都整得好惹味!适合重口味人士!我最钟意就系烧菠萝🍍 又甜又多汁!重点系完全无渣(*¯︶¯*) 🔺【车仔面优惠组合系列】两𩠌一面 $42 // 三𩠌一面 $48 // 四𩠌一面 $56汤底:牛骨汤//沙爹汤//牛腩汁//清鸡汤//秘酱捞面面底:蛋面//金边粉//河粉//米粉(可加底)配料方面,我地今次拣咗 白萝卜 + 卤水鸡翼 + 陈皮鱼蛋 + 竹笙。 「白萝卜」无渣大大旧,但味道偏淡。「卤水鸡翼」 卤得好入味,嗌得过👍🏻 「陈皮鱼蛋」有淡淡陈皮味,口感偏结实~ 「竹笙」就嗦晒个汤底!每碗都附有一块 「炸猪皮」入口

推荐指数: 🌕🌕🌕🌗🌑
—————————————————————
📍HK 铜锣湾/大埔 - 船皇 🇹🇭

🔺船皇拼盘 $128 【推荐👍🏻】
沙爹猪肉|沙爹牛肉|沙爹鸡肉|鱿鱼须|菠萝(各2串)

🔺【车仔面优惠组合系列】
汤底:牛骨汤//沙爹汤//牛腩汁//清鸡汤//秘酱捞面
面底:蛋面//金边粉//河粉//米粉(可加底)

配料方面,我地今次拣咗 白萝卜 + 卤水鸡翼 + 陈皮鱼蛋 + 竹笙。 「白萝卜」无渣大大旧,但味道偏淡。「卤水鸡翼」 卤得好入味,嗌得过👍🏻 「陈皮鱼蛋」有淡淡陈皮味,口感偏结实~ 「竹笙」就嗦晒个汤底!每碗都附有一块 「炸猪皮」入口即融,点埋汤汁食嘅话,个效果就好似 炸鱼皮 打边炉咁,既嗦汤又保留香脆口感

汤底/面底方面,我地拣咗 牛骨汤 + 河粉。汤地清甜,唔会话好浓稠,好适合炎炎夏日嗌!原来船皇个牛骨汤系用咗牛骨、猪血、斑兰叶、枸杞、刺芹等熬成,每日新鲜熬制8个钟头🔥 河粉就卑咗超宽河粉 😂 口感滑溜但夹上嚟比较费力🙏🏻 同埋唔系好吸汤汁… 如果你钟意面挂汤就最好拣返金边粉/米粉~

🥢 @torcharmhk
📍地址:铜锣湾谢斐道526号地舖
  • 泰仔奶茶(冻)