2019-11-21
第一次来到元朗呢间「水门鸡饭」,门面看感觉就还不错,走平民路线得来又有点小心思。先睇门面全部用银色枱面同埋装修,加埋个水吧位,成个感觉同泰国既小档口一模一样,而重点系呢到干净企理得多,挂埋简简单单既泰国风既画,有风格得来唔好太抢,小店来谂系几有心思。今次叫左三样野:「水门鸡饭」、「泰式炒通菜」、「 秘汁泰式生虾」招牌「水门鸡饭」跟一碗「胡椒冬瓜鸡汤」,鸡汤非常够味,胡椒味好重,完全系泰国既风味。鸡饭配油饭,鸡非常滑,油饭中规中矩,整体配埋个汁都唔错,不过伴碟既青瓜建议可以多几块,中和一下比轻重味既饭同汤,感觉会再好点。「泰式炒通菜」有泰国风味,食到系泰式既调味,唔油又唔算太重味,份量算多,算系合格合理的炒菜。「 秘汁泰式生虾」非常不错,生虾好爽口,食得出系新鲜的。「秘汁」好惹味,个人觉得调味几适中唔会太抢,重点系见到佢好细心咁摆盘,值得一赞。整体呢间「水门鸡饭」算系一间有心思既店,基本食物质素几到位,细位心思世都做得唔错,简简单单但见到当中有执著,唔错!