2016-03-10
泰园系湾仔都开咗新店。平时去开尖沙咀店,今日行过,就走咗去试试湾仔呢间。榴梿沙冰HK$58先黎,试个榴梿沙冰!!想不到榴梿味几浓,不会是加工过的榴梿精的味道。原来是榴梿BB 产品使用店。用上优惠马来西亚猫山王的榴梿去做,果然唔同啲!清甜解渴,榴梿控不能错过!泰式柚子虾沙律HK$98最爱柚子沙律,但这里是升级版,因为有几只大虾,食起上黎更爽脆的口感。新鲜柚子,加埋配料,十分清新!泰式生虾,每次黎必食,唔食就会觉得无黎过食泰国菜!XDDD生腌濑尿虾HK$168用上新鲜活生生的濑尿虾去腌制,咁先食得到鲜味!辣度过瘾,而且十分细心地先剥了中间的壳,令你食起上黎更得心应手。其鲜的味美,加上辣的过瘾,当真令你难忘。爱辣的朋友,绝对要试!蒜蓉牛油鸡翼HK$88另一样,一食爱上,是这个蒜蓉牛油鸡翼!粉酱好薄,一啲都唔厚,所以外层劲脆。牛油落得够,上枱时极香!金黄色的鸡翼,肉汁被锁住,好Juicy~~泰园爆炸辣蟹HK$398超厚肉肥美,大大只的辣蟹辣度够激!劲香的香料,辣过一阵会食到肉蟹的鲜。小心唔好食到辣椒,如果唔系会超辣架!!烧海鲜拼盘HK$338至豪烧海鲜拼盘!有乜海鲜?真系多到爆!有元贝、贵妃蚌
HK$58
先黎,试个榴梿沙冰!!想不到榴梿味几浓,不会是加工过的榴梿精的味道。 原来是榴梿BB 产品使用店。用上优惠马来西亚猫山王的榴梿去做,果然唔同啲!清甜解渴,榴梿控不能错过! 泰式柚子虾沙律
HK$98
最爱柚子沙律,但这里是升级版,因为有几只大虾,食起上黎更爽脆的口感。新鲜柚子,加埋配料,十分清新! 泰式生虾,每次黎必食,唔食就会觉得无黎过食泰国菜!XDDD 生腌濑尿虾
HK$168
其鲜的味美,加上辣的过瘾,当真令你难忘。爱辣的朋友,绝对要试! 蒜蓉牛油鸡翼
HK$88
另一样,一食爱上,是这个蒜蓉牛油鸡翼!粉酱好薄,一啲都唔厚,所以外层劲脆。牛油落得够,上枱时极香! 金黄色的鸡翼,肉汁被锁住,好Juicy~~ 泰园爆炸辣蟹
HK$398
超厚肉肥美,大大只的辣蟹辣度够激!劲香的香料,辣过一阵会食到肉蟹的鲜。小心唔好食到辣椒,如果唔系会超辣架!! 烧海鲜拼盘
HK$338
至豪烧海鲜拼盘!有乜海鲜?真系多到爆!有元贝、贵妃蚌、鱿鱼、大蚬、大头虾!!!
每款都烧得适到好处,香口而且有炭香味!! 特别欣赏蚬类海鲜,鲜甜到值得一赞!肉汁就留系个蚬到,好正!! 泰式榴梿炒饭
HK$188
乜榴梿都可以用黎炒饭?呢个坚特别!看起上黎以为平平无奇,但一闻原来系有榴梿飘香!其次是,发现炒饭内当真系「真。榴梿果肉」!唔怪得坚香啦
食起上黎,无炒饭的油立立感,好香新㖞!坚系估佢唔到。还食到有一丝丝的清甜!正啊!! 榴梿糕
HK$88
榴梿糕,有啲似椰汁糕、大菜糕,但转咗用榴梿造。这里的榴梿菜式,全是用上榴梿BB榴梿黎做。当然有返咁上下品质。
唯一觉得,这一款榴梿味可以再出啲,俾个椰汁味抢咗少少。 榴梿糯米饭
芒果糯米饭你就食得多,榴梿糯米饭坚系第一次试。用上马来西亚猫山王榴梿,个甜同香,绝对系顶级啦~~ 你会觉得唔够食!XDDD
配埋个糯米饭,烟烟韧韧,几正! 泰园
湾仔轩尼诗道256号The Hennessy3楼