2017-06-06 711 浏览
今晚有啲懶,想在屋企附近搵餐廳食,但係平時食來食去都係嗰幾間,行遠少少,經過鳳凰村嗰頭,斜路中間有一間好似酒吧的泰國餐廳,反正裝修好似幾靚咁,泰國嘢又幾啱食,去試吓都好。估唔到有泰式火鍋呢樣野,而且仲有四本嘅湯底俾我地揀,雖然魚湯我都好有興趣,但今晚我比較想嘗試冬陰公湯。同行有三個人,於是我哋叫咗B套餐,可以食埋海鮮呀嘛,餐牌上面仲有好多款自選食材可以揀,其中比較吸引我目光的就係走地雞呢個項目,估唔到泰式餐廳可以俾你打邊爐,仲有走地雞!嘢食未到只是我哋食住個春卷頂頂肚先,外皮脆卜卜,好香口!萬眾期待的冬陰公湯底出現了,滾下滾下咁,香氣四溢,雖然係用來打邊爐的,但係我盛左少少來飲,覺得好惹味喎!而火鍋配料都成盤砌到超靚仔咁樣,而且真係估唔到咁大份,而且種類咁多,真係物超所值。尤其係啲走地雞,望落都已經覺得好新鮮,煮完之後,冬陰公的湯味完全煮晒入去雞肉,而且走地雞的肉質出奇地彈牙,雞味十分之香,冇想過走地雞加上冬陰公湯底係可以咁完美的。另外一個令我驚喜的配料就係鮮冬菇,隻冬菇肥肥大大,食落口好juicy,一咬落去冬陰公湯加上鮮菇汁馬上必出嚟!之前本來覺得扎肉係一種冇乜味道嘅食物,但係呢個扎

泰式春卷
嘢食未到只是我哋食住個春卷頂頂肚先,外皮脆卜卜,好香口!

泰式火鍋冬陰公湯底

火鍋B餐

走地雞

走地雞的近鏡

冬菇

扎肉
之前本來覺得扎肉係一種冇乜味道嘅食物,但係呢個扎肉改變左我呢個觀念,雖然佢係比冬陰公煮左一陣,已經好入味,但係食落都食得出呢個扎肉本身的味幾出,幾香。

呢一個泰式火鍋的體驗令我哋流連忘返,而且店員同老闆都好好招呼,佢哋話志在做下街坊生意,反正性價比咁高,我哋亦好樂意再次幫襯!
2017-02-23
走地雞的近鏡